Diversitatea bacteriilor din sol va creşte în regiunile afectate de schimbările climatice, conform concluziilor unui studiu efectuat de oameni de ştiinţă chinezi şi americani pe eşantioane de sol prelevate din platoul tibetan şi regiuni din nordul Statelor Unite.
Studiul, susţinută de Academia de Ştiinţe din China (CAS) şi Departamentul pentru energie din SUA, este considerată importantă pentru evaluarea impactului climatic asupra ecosistemelor terestre.
Chu Haiyan, cercetătoare în cadrul Institutului pentru ştiinţa solului din cadrul CAS, implicată în acest studiu, a declarat că bacteriile din sol joacă un rol fundamental în funcţionarea ecosistemelor şi în menţinerea fertilităţii solului. Variabilele climatice istorice reprezintă elemente predictive importante ale abundenţei taxonului şi diversităţii.
Suntem ultima generaţie care mai poate acţiona pentru stoparea schimbărilor climatice, spune Organizaţia Mondială a Meteorologiei
Compararea proprietăţilor solului din prezent cu cele de acum 50 de ani a relevat un răspuns semnificativ întârziat al procariotelor la schimbările climatice de-a lungul deceniilor, potrivit oamenilor de ştiinţă. Aceştia anticipează o creştere pe scară largă a diversităţii procariotelor din sol.
Chu a explicat că platoul tibetan este locul ideal pentru efectuarea acestui studiu cu privire la distribuţia microbiană la nivelul solului deoarece este cel mai tânăr, cel mai mare şi cel mai înalt platou din lume, cu o climă extremă şi schimbătoare.
Specialista a precizat că analiza mostrelor prelevate din zona platoului tibetan şi din America şi Canada prezintă rezultate similare.
Studiul a fost publicat în cel mai recent număr al jurnalului mSystems al Societăţii americane pentru microbiologie.