Distrugerea naturii de către om are un impact major asupra capacității de a oferi hrană, apă și securitate pentru miliarde de oameni, conform unui nou studiu susținut de ONU.
Împărțit în patru rapoarte regionale, studiul a fost scris de mai mult de 550 de experți din peste 100 de țări. Autorii studiului avertizează că riscurile prezentate de pierderea biodiversității sunt la fel de grave ca efectele schimbărilor climatice.
Robert Watson, director al Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), a subliniat importanța măsurilor urgente pentru a proteja biodiversitatea.
„Guvernele recunosc că avem o problemă. Acum avem nevoie de acțiune, dar din păcate măsurile pe care le luăm în prezent nu se ridică la nivelul la care avem nevoie. Trebuie să acționăm pentru a opri și a schimba folosirea nesustenabilă a naturii sau punem la risc nu numai viitorul pe care îl vrem, dar chiar și viețile pe care le ducem în acest moment.”
Cele mai mari amenințări pentru biodiversitate sunt pierderea habitatelor naturale, speciile invazive, poluarea cu substanțe chimice și schimbările climatice.
Câteva dintre constatările raportului:
- Pescăriile din zona Asiei-Pacific, cea mai populată regiune din lume, sunt în declin și vor fi epuizate complet până în 2048.
- 42% dintre speciile care trăiesc pe uscat din Europa au cunoscut un declin al populației în ultimul deceniu.
- Transformarea pădurilor în terenuri agricole și a zonelor umede în ferme de creveți a avut un impact devastator asupra unor specii de care depindem, cum ar fi insecte polenizatoare și plante.
- Accesul la apă proaspătă în continentele americane s-a înjumătățit din 1950 și până în prezent. 95% dintre prerii, 72% dintre pădurile tropicale uscate și 88% din Pădurea Atlantică au fost transformate în ferme.
- De la începutul colonizării de către Europeni a continentelor americane acum 500 de ani, 30% din biodiversitate a fost pierdută.
Achim Steiner, administrator al Programului de Dezvoltare ONU, a explicat că biodiversitatea este critică pentru bunăstarea locuitorilor planetei.
„Lumea a pierdut peste 130 milioane de hectare de păduri tropicale din 1990 și pierdem zeci de specii în fiecare zi, împingând sistemul ecologic al pâmântului la limită. Biodiversitatea și ecosistemele pe care le susține nu sunt doar fundația pentru viața noastră pe pământ, sunt critice pentru existența și bunăstarea oamenilor de pretutindeni. Va fi nevoie de o schimbare fundamentală a felului în care trăim ca indivizi, comunități și coorporații.”
Pierderea biodiversității duce și la slăbirea protecțiilor naturale împotriva fenomenelor meteo extreme.
Autorii studiului atrag atenția că avem nevoie de o schimbare majoră a modului în care privim și măsurăm progresul economic și cer oprirea subvențiilor care încurajează producția nesustenabilă în agricultură și energie. Ei recomandă oamenilor trecerea la o dietă mai sustenabilă (mai puțină carne de vită, mai multe legume) și mai multă grijă față de irosirea apei, hranei și a energiei electrice.
Raportul prezintă diferite scenarii de viitor, depinzând de politicile adoptate de guverne și de alegerile făcute de consumatori. Conform autorilor, este esențial ca guvernele să se implice și să accepte că biodiversitatea afectează fiecare parte a economiei, renunțând la obiective economice pe termen scurt în favoarea unor măsuri care abordează problemele de mediu.
Raportul va fi folosit pentru a informa factorii de decizie în cadrul unei conferințe ONU care va avea loc în luna noiembrie.