Distileriile din Scoția se tem că schimbările climatice vor întrerupe producția de whisky

Distileriile din Scoția se tem că producția de whisky va fi întreruptă din cauza crizei climatice, dezvăluind că în timpul valului de căldură de anul trecut au fost nevoiți să oprească producția deoarece rămăseseră fără apă.

Anul trecut, nivelurile de apă din izvoare și râuri au scăzut atât de tare încât unii producători de whisky au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea o lună întreagă.

Căldura prelungită și lipsa precipitațiilor au dus la secete și incendii de vegetație în locuri care nu mai fuseseră afectate de asemenea fenomene, iar experții se tem că situația de anul trecut va deveni tot mai comună în viitor.

Studiile arată că valul de căldură care a afectat o mare parte din Europa de Vest anul trecut a fost de până la 30 de ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice. Unele estimări arată că asemenea valuri de căldură ar putea avea loc la fiecare doi ani până în 2050 dacă emisiile vor continua să crească.

Helen Gavin, cercetătoare climatică la Institutul de Schimbări de Mediu din cadrul Universității Oxford, a declarat pentru The Guardian că asemenea fenomene extreme pun presiune deja pe mediu și pe economie.

„Există deja un impact. Și nu este vorba doar de veri fierbinți și uscate, ci de vreme ciudată cum a fost până acum – 18 grade Celsius în februarie, este ceva neobișnuit. Și are un efect negativ asupra ciclurilor biologice și agricole.”

Gavin a adăugat că aceste schimbări au un efect în cascadă, care afectează întâi randamentul culturilor, apoi costul producției, așadar prețul plătit de către consumatori.

Anul acesta a fost în continuare neobișnuit de uscat, stârnind îngrijorarea proprietarilor de distilerii, care se tem că producția va fi afectată și în 2019.

spot_img

Ultimele știri