Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, doreste un acord international post-Kyoto pana la sfarsitul anului 2009 si isi doreste o directiva europeana privind reducerile de carbon care sa cuprinda si "produsele utilizatoare de energie".
Initiativele internationale privind reducerile gazelor cu efect de sera sunt extrem de importante pentru Schema Europeana de Reducere a Emisiilor (ETS). In relatiile pe aceasta tema cu alte state de pe glob se remarca o sere de intalniri si initiative, insa problema resurselor financiare le depaseste pe toate. Cei care se ocupa de schimbarile climatice sunt foarte activi pe intreg mapamondul. Chiar in aceste zile au loc discutii legate de conectarea schemelor de reducere a carbonului conform Protocolului de la Kyoto la Bonn, in Germania, a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
In acest an UE va discuta chestiunea esentiala conectarii sistemelor de reducere a carbonului la Accra in Ghana, la Poznan in Polonia, dar si in cadrul intalnirilor G8. "Vom evalua situatia internationala si vom consolida politica reducerilor de carbon la Copenhaga, la sfarsitul anului viitor", spune Dimas.
La Copenhaga va trebui sa avem un acord international post-Kyoto, iar relatiile cu SUA ocupa un loc esential, crede Dimas. Statele americane si municipalitatile din SUA au initiative laudabile privind lupta impotriva incalzirii globale. Cu toate acestea, sistemele lor, inca neintegrate, trebuie sa fie compatibile cu ETS, dar si intre ele, in interiorul Statelor Unite pentru a putea fi conectate ulterior cu restul lumii, adauga Dimas.
In Congresul SUA se discuta incepand din aceasta saptamana un sistem de cap and trade. "Am discutat cu senatorii McCain si Liebermann despre aceasta problema si sunt foarte deschisi catre un astfel de sistem; aceeasi vointa politica o au si senatorii Obama si Clinton, fapt care ne da sperante ca imediat dupa instalarea noului presedinte american vom avea un sistem de reducere a emisiilor si in SUA care sa poata fi conectat cu cel din Europa ", spune Dimas.
Australia si Japonia, la randu-le, si-au creat grupuri care limiteaza si comercializeaza emisii de carbon. Si in aceste cazuri, conectarea lor cu ETS este esentiala, considera Dimas.
Directiva cadru privind reducerea emisiilor de carbon va fi extinsa si asupra "produselor utilizatoare de energie", a afirmat Dimas. Comisarul nu a specificat care vor fi aceste produse ce probabil vor face parte din Anexa Directivei cadru. Comisarul nu s-a pronuntat cu privire la discutiile si negocierile referitoare cotele de emisii si la anul de referinta ce vor fi cuprinse in directiva.
In Parlamentul European exista in momentul de fata discutii legate de stabilirea anului de baza , ori de referinta, pentru calcularea reducerilor de carbon in formula post-Kyoto. Indeobste este acceptat ca an de baza 2005, primul an cu date verificate. Cu alte cuvinte, anul de referinta a fost translatat de la 1990 la 2005.
In acest sens, pe culoarele Parlamentului si in presa se vorbeste despre "rebeliunea estului". Daca tari membre UE, precum Germania sau Olanda si-au redus emisiile de carbon prin politici bine tintite si dezvoltare sustenabila, in tari precum Romania sau alte state din fostul bloc comunist emisiile s-au redus ca o simpla consecinta a regresului economic din anii 90. Acesta este motivul pentru care in Consiliul European se cere flexibilitate in problema calcularii cotelor de emisii alocate si anul de referinta.