Dimas face apel la actiune, la 4 ani de la semnarea Protocolului de la Kyoto

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a lansat duminica un apel la actiune globala pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice, in conditiile in care la 16 februarie se aniverseaza 4 ani de la intrarea in vigoare a Protocolului de la Kyoto, document convenit in 1997, transmite corespondentul Agerpres.

“Uniunea Europeana este in grafic in ce priveste realizarea tintei pentru anul 2012 privind (Protocolul de la) Kyoto, dar viteza schimbarilor climatice inseamna ca acest document trebuie sa fie urmat de un acord global mult mai ambitios. UE este angajata sa reduca la 30% din nivelurile din 1990 daca si alte tari dezvoltate fac reduceri similare, iar tarile in curs de dezvoltare contribuie la acest obiectiv in conformitate cu responsabilitatile si capacitatile lor. Este timpul ca partenerii nostri internationali sa ne urmeze, astfel ca negocierile pentru un nou acord mondial sa avanseze”, a spus Stavros Dimas.

Comisia Europeana a prezentat, la 28 ianuarie, mai multe propuneri pentru un nou acord global pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto in anul 2013. Noul pact urmeaza sa fie incheiat la Conferinta ONU privind clima ce va avea loc in luna decembrie la Copenhaga. Urmatoare runda de negocieri va avea loc la sfarsitul lunii martie, la Bonn. Cel mai recent raport al executivului comunitar, pe baza prognozelor statelor membre, arata ca cele 15 state ce erau membre ale UE pana in 2004 isi vor realizat angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, conform prevederilor Protocolului de la Kyoto. In 2006, emisiile de gaze cu efect de sera erau cu 2,7% mai mici decat nivelurile din statele membre in comparatie cu nivelul din 1990. Ultimele statistici privind emisiile de gaze cu efect de sera, cele pentru situatia din 2007, vor fi publicate in aceasta primavara.

Protocolul de la Kyoto le cere tarilor dezvoltate sa-si reduca emisiile de CO2 cu 5,2% intre 1990 si 2012, iar acordul de la Copenhaga isi propune tinte si mai ambitioase. Ultimele date stiintifice arata ca emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global vor trebui sa fie stabilizate pana in 2020 si cel putin injumatatite pana in 2050 (in comparatie cu nivelurile din 1990), pentru a preveni agravarea efectelor schimbarilor climatice.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri