O dietă bazată pe fructe și legume este mai prietenoasă față de mediu decât cea bazată pe produse animale, conform unui nou studiu.
Cercetătorii francezi au analizat impactul asupra mediului al obiceiurilor alimentare și al sistemelor de producție agricole, adunând informații despre preferințele alimentare și consumul de mâncare ecologică de la mai mult de 34,000 de adulți din Franța.
Louise Second, cercetător la Agenția Franceză pentru Protecția Mediului și Gestionarea Energiei și autor al studiului, a explicat rezultatele studiului.
„Am vrut să oferim o imagine mai detaliată a impactului diferitelor diete asupra mediului. În urma analizei combinate a consumului şi a informaţiilor privind producţia agricolă am descoperit că, în general, impactul asupra mediului asociat dietei a fost redus în cazul unei alimentaţii pe bază de plante – în special în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră”
Dietele bazate pe produse animale necesită foarte multe resurse și contribuie semnificativ la emisiile de gaze de seră. Producția animalieră intensivă este asociată și cu pierderi ale biodiversității, din cauza transformării habitatelor naturale în culturi destinate hranei animalelor.
Dietele nesustenabile, o problemă globală
Conform studiului, consumul de fructe și legume ecologice aduce beneficii în plus pentru mediu în cazul dietelor pe bază de plante, agricultura organică fiind mai prietenoasă cu mediul față de alte tehnici moderne de producție care folosesc pesticide și îngrășăminte chimice.
Cercetătorii au atras atenția că efectele asupra mediului ale sistemelor de producție nu sunt uniforme, fiind influențate de climă, tipul de sol și gestionarea exploatațiilor agricole. Autorii recomandă realizarea unor cercetări amănunțite care să ia în considerare toți factorii care contribuie la impactul producției alimentare asupra mediului.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) recomandă adoptarea urgentă la nivel global a unor diete mai sustenabile. Printre recomandări se află o dietă bazată în principal pe plante, consumul de produse locale și de sezon, reducerea risipei alimentare, reducerea consumului de carne roșie, de alimente procesate și de băuturi îndulcite cu zahăr.