O meta-analiză, care cuprinde 49 de studii, demonstrează faptul că o dieta vegetariana, mai ales vegană, este asociată cu niveluri mai mici de colesterol, comparativ cu rezultatele înregistrate în cazul unei diete omnivore. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Nutrition Reviews.
În acest demers, Yoko Yokoyama, Susan Levin și Neal Barnard a analizat 30 de studii observaționale și 19 studii clinice. Ei au descoperit că, în studiile observaționale, o dietă vegetariană este asociată cu un colesterol total care este cu 29.2 mg/dL mai mic, față de rezultatele înregistrate în cazul unei diete omnivore. În studiile clinice, o dietă vegetariană a însemnat un colesterol mai mic cu 12.5 mg/dL.
Totuși, o dietă bazată pe legume și fructe nu a fost asociată cu schimbări semnificative în cazul trigliceridelor. Acestea nu au apărut nici în cazul studiilor observaționale și nici în cazul celor clinice. Cei trei specialiști care au realizat analiza spun că există o corelație puternică între dietele vegetariene și colesterol datorită următoarelor asocieri: o dietă vegetariană înseamnă o greutate corporală mică, un aport redus de grăsimi saturate și un consum crescut de alimente vegetale, cum ar fi legumele, fructele, nucile și cerealele integrale, care sunt în mod natural bogate în fibre, proteinele din soia și steroli naturali (n.r. o clasă de compuși naturali care se găsesc în plante și animale).
Una dintre ipotezele cercetătorilor este că un nivel al colesterolului scăzut observat în studii se datorează adaptării pe termen lung la alimentația bazată pe plante și schimbărilor ce intervin în corp.
„Pentru a avea o mobilitate economică mai puternică, trebuie să devenim sănătoși. Primul pas este să începem să construim mese în jurul valorii de alimente ambalate, pe bază de plante, care se potrivesc în toate șabloanele culturale, preferințe și în buget”, a spus Susan Levin, una dintre autoarele lucrării științifice.