Indiferent care este motivul pentru care vrei să ții o dietă – poți fi certat cu cântarul ori oglinda sau pur și simplu îți dorești ca tu și familia ta să rămâneți cât mai multă vreme sănătoși – acele cure de slăbire măzgălite pe un colț de ziar îți vor face mai mult rău decât bine, pe termen lung, chiar dacă, în cel mai bun caz, te vor ajuta să slăbești pe moment. În plus, e puțin probabil ca o dietă ce a funcționat în cazul vecinei să dea roade și în cazul tău. În cazul slăbirii, niciodată nu trebuie mers pe rezultatele „fantastice” obținute peste noapte. Acestea nu durează, explică dr. Vera Daghie, medic specialist în medicina de familie și consilier în nutriție.
Text de Anca Serghescu
Cel mai important rol al unei diete este să ne ajute să devenim mult mai sănătoși și abia apoi ar trebuie să ne intereseze estetica, afirmă medicii. De aceea nutriționiștii nu exclud, pentru cine-și permite, o dietă cu produse bio. E drept, nu sunt la îndemâna oricui, dar merită. Cu o condiție – să vă asigurați că ceea ce scrie pe etichetă este și real! Altfel spus, alimentele folosite să fie bio și în ceea ce privește conținutul, nu doar în ceea ce privește ambalajul, susține dr. Vera Daghie. Dacă te hotărăști totuși să ții o dietă cu astfel de produse, efectele nu pot fi decât net superioare din punct de vedere medical.
Dieta bio – avantaje și dezavantaje
O dietă organică îmbunătățește sistemul imunitar și te ferește cu succes de alergii. Organismul invadat de produse cu aditivi chimici este predispus în timp riscului apariției cancerului, a infertilității la bărbați, a sindromului oboselii cronice la copii și apariției afecțiunii Parkinson, susțin medicii. De aceea alimentația ar trebui să fie compusă din cât mai multe produse naturale, bio și în special mâncare gătită acasă. Singurele dezavantaje se raportează la faptul că alimentele bio sunt mai scumpe și mult mai perisabile decât cele tratate chimic să reziste în timp. De asemenea, nici aspectul fructelor și legumelor nu este întotdeauna perfect. „Ideea este că slăbim mai sănătos cu produsele bio, DAR nu mai repede“, afirmă dr. Vera Daghie, medic specialist în medicina de familie și consilier în nutriție
Însă mai rău decât o dietă cu produse nonbio este lipsa unei diete sau, mai rău, un regim împrumutat din ziare, de la rude. De aceea, este obligatoriu să consultăm un nutriționist când ne decidem să facem un astfel de pas și niciodată să nu ținem vreo cură după ureche. „E una din cele mai frecvente greșeli, iar astfel de diete ne vor dezechilibra și mai rău,” este de părere dr. Vera Daghie.
Ritmul corect de slăbire
„În general, 1 kg/săptămână ar fi un ritm sănătos de a pierde surplusul de kilograme, dar aceasta variază de la persoană la persoană, de la organism la organism. Depinde de sexul persoanei (bărbații slăbesc mai repede decât femeile) și de vârstă. Ideea de bază este să slăbim sănătos, să nu ne privăm de vreun grup de alimente care, chipurile, ar îngrășa, cum este cazul bananelor, cartofilor, pastelor, orezului etc.“, explică nutriționistul.
În concluzie, procesul de slăbire trebuie să aibă loc cât mai constant posibil, ținând cont de faptul că, în perioada de început, kilogramele se duc mai rapid, ulterior procesul încetinește, putându-se ajunge la perioada de platou, când orice am face, acul cântarului nu se mai mișcă. Şi aici intră în scena medicul nutriționist. La dietele personalizate nu apelează doar cei care își doresc să slăbească sau să se îngrașe. Pacientul se poate adresa nutriționistului în încercarea de a ține sub control anumite boli sau de a normaliza valorile înscrise pe analize.
Analizele, obligatorii în conceperea dietei
Prima greșeală pe care o pot face cei care și-ar dori să apeleze la o dietă personalizată ar fi să creadă că li se va prescrie un regim de slăbire. În realitate, dieta „prescrisă” de medic are la bază efectuarea unui set de analize.
„Nu concep că poate exista un medic capabil să dea o dietă, regim, cură sau cum s-o mai numi, fără analize. Alimentele te pot vindeca, dar și băga în spital, așa că nu e de glumă!“, avertizează nutriționistul.
Un om grăbit ar întreba „Cât ar trebui să țin o dietă?“, iar răspunsul este, evident, „nu există un termen prestabilit“. Fiecare dietă se întinde pe o pe-rioadă de 23 – 26 de zile. După acest interval pacientul trebuie să stea de vorbă cu nutriționistul când este posibil ca dieta să fie schimbată, „deoarece organismul se obișnuiește cu orice și nicio dietă nu va funcționa pe termen lung“. „Important de reținut este faptul că nutriția nu înseamnă doar a slăbi. Nutriția este mult, mult mai mult decât atât: este o știință complexă, care ne poate prelungi viețile și chiar salva de la moarte deoarece, indubitabil, suntem ceea ce mâncăm!“, explică nutriționistul.
Când apar primele rezultate?
Indiferent care este obiectivul dietei, primele semnale le avem după 3-4 zile, urmând ca, pe măsură ce trec zilele, tonusul să fie constant ascendent (în cazul în care dieta este respectată). În ceea ce privește efectele secundare, acestea nu există, cu excepția, bineînțeles, „a unei vieți mult mai frumoase, mai sănătoase“. Asemenea efecte secundare să tot avem cu toții! În ceea ce privește alimentele fără de care nu am putea trăi, în această categorie intră, potrivit nutriționistului Vera Daghie, fructele, legumele și lactatele.
Fast-foodul, de evitat
Cât privește alimentele care ar trebui să ne devină dușmani, aici intră cele de fast-food, „otravă curată“, după cum le descrie medicul. Prin abundența de E-uri pe care le conține, acest tip de „mâncare“ (dacă-i putem spune așa), consumat periodic, duce la dependență acționând la nivelul creierului, fapt confirmat de multe studii. „Ce pot spune cu voce cât mai tare este să fugim cât mai departe de acest tip de mâncare, conștientizând că ne poate scurta viața la modul cel mai serios!“, explică medicul.