Leonardo DiCaprio a cerut, marți, în discursul ținut în cadrul Summit-ul Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, eliminarea subvențiilor guvernamentale pentru cărbune, gaz și companiile petroliere. Acesta s-a adresat unei audiențe formate din peste 120 de șefi de stat și de guvern.
Acum este momentul nostru de acțiune. Avem nevoie să punem un preț pe emisiile de carbon și să eliminăm subvențiile guvernamentale pentru cărbune, gaz și companiile petroliere. Trebuie să oprim cursa aceasta nebună pe care poluatorii industriali o dau în numele unei economii de piață, ei nu merită sprijinul nostru financiar, ci control nostru. Pentru economia în sine va muri în cazul în care ecosistemele intră în colaps”, a spus actorul american.
Acesta a adăugat că există și vești bune.
Noi cercetari arată că, până în 2050 curată, energia regenerabilă ar putea furniza 100% din necesarul de energie din lume, folosind tehnologii existente, și s-ar crea milioane de locuri de muncă”, a spus DiCaprio.
Summit-ul Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, care a avut loc ieri la New York, a pledat pentru contribuții asumate de toate națiunile și a urmărit să consolideze bazele pentru încheierea noului Acord Global în domeniul schimbărilor climatice.
Acest acord cu valoare juridică este așteptat să fie semnat în decembrie 2015, la Paris și va intra în vigoare din 2020. Acordul trebuie să includă toate cele peste 190 de State Părți la Convenția Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC). Acestea trebuie să prezinte contribuții naționale obligatorii, menite să anihileze riscul major de creștere a temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, până în anul 2050 (față de anul 1850)”, potrivit reprezentanților Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.
Urgența acțiunii a fost subliniată de Ban Ki-Moon, secretarul general ONU. Potrivit acestuia economia mondială trebuie să devină neutră din punct de vedere al carbonului, până la sfîrșitul secolului. S-a accentuat sensul ultimativ al acțiunii pentru actuala generație, prima afectată major de schimbările climatice și ultima care poate acționa pentru ca aceste schimbări să nu devină ireversibile.