Text de Ramona Ivan
„Dezvoltarea durabila este definita ca fiind acel tip de dezvoltare care raspunde nevoilor prezentului, fara
a periclita posibilitatea generatiilor viitoare de a-si alege propria cale de exploatare a teritoriului pe care locuieste.”
Dezvoltarea durabila, economica si sociala constituie una dintre prioritatile politicii Uniunii Europene incepand cu anul 1997, cand a fost inclusa ca obiectiv in cadrul Tratatului de la Maastricht, o Strategie de Dezvoltare Durabila pentru o Europa extinsa fiind adoptata in iunie 2006.
Scopul declarat al Strategiei este de a actiona pentru o imbunatatire continua a calitatii vietii atat pentru generatiile prezente, cat si pentru cele viitoare. Dar acest lucru nu se poate obtine decat in cadrul unor comunitati capabile sa utilizeze resursele in mod rational si eficient si sa descopere potentialul ecologic al economiei, asigurand prosperitate, protectia mediului si coeziune sociala.
Romania are un capital natural impresionant, cu mult peste celelalte tari UE. Cu toate acestea, si in ciuda veniturilor mult mai mici comparativ cu cele de la nivel european, in Romania consumul de resurse si cantitatea de deseuri generate sunt mari, situandu-se peste capacitatea de regenerare naturala a mediului inconjurator.
In acest context, atat institutiile statului, cat si comunitatea de afaceri si societatea civila constientizeaza si accepta treptat nevoia de a pune in practica o politica sociala si de mediu. De exemplu, protectia mediului devine din ce in ce mai mult o responsabilitate comuna a mai multor grupuri de interese: autoritati, companii, institutii financiare, manageri, creditori, contractori, consumatori, precum si marele public. Dezvoltarea durabila nu poate fi realizata fara o corelare a tuturor acelor politici sectoriale ce privesc, pe de-o parte, dezvoltarea economica si sociala si, pe de alta parte, protectia mediului.
Institutiile statului sunt cele ce pot impune, prin reglementari clare si conventii internationale la care adera, norme aplicabile de dezvoltare durabila. Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei a fost dezvoltata sub genericul „Orizont 2025”. De asemenea, exista legi dedicate protectiei mediului, gradului de poluare si a colectarii deseurilor. Alte institutii guvernamentale sau autoritati independente stabilesc cote ale consumului de resurse pentru a se asigura continuitatea lor de-a lungul timpului. La nivel regional sau judetean, autoritatile publice locale sunt implicate in elaborarea unor programe de dezvoltare durabila pentru obiective specifice.
In aceste conditii, investitiile de acum vor aduce performant a de maine. De aceea, dezvoltarea durabila trebuie integrata in nucleul strategiei unei companii. Intotdeauna, companiile care au gandit pe termen lung, considerate vizionare, care si-au asumat activitati privind furnizarea de servicii de sanatate, educatie, protectia mediului, solutionarea schim barilor climatice, atenuarea saraciei prin strategii corporative, au avut mai mult de castigat decat o firma condusa pe fundamentele managementului clasic, orientat pe resursele traditionale.
Daca luam in calcul resursele, este evident ca alternativa creata de sursele de energie neconventionale este mai rentabila pe termen lung. Combustibilii fosili necesita costuri permanente pentru achizitionare. In schimb, energia eoliana sau solara este naturala si gratuita. „Achizitionarea” ei nu costa, ci se investeste in echipamente pentru transformare in energie electrica.
Daca luam in calcul materiile prime, se constata un avantaj dat de refolosirea anumitor materiale care se pot recicla, precum hartia, sticla sau plasticul. Pe termen lung, este mai rentabila investitia in instalatiile de reciclare, decat de productie. Companiile care investesc in statii de epurare ecologica nu numai ca protejeaza mediul inconjurator, dar reintroduc apa in procesul de productie.
Nu in ultimul rand, daca luam in calcul tehnologia si resursele umane, vor avea de castigat companiile care investesc in programe de cercetare, in burse si programe de studiu, pentru ca nevoia de specialisti este sporita in conditiile crearii unei economii ecologice din ce in ce mai competitive si dezvoltarii acelor activitati cu impact deosebit pentru protectia mediului.
Programele de dezvoltare durabila au in prim-plan tocmai protectia mediului si a resurselor in scadere. Strategia de dezvoltare a Romaniei pentru 2007-2013 se concentreaza pe investitii si servicii colective, care sunt necesare pentru cresterea competitivitatii pe termen lung, crearea de noi locuri de munca si pentru o dezvoltare durabila. Infrastructurile si serviciile de baza vor trebui create, imbunatatite si extinse in scopul dezvoltarii economiei regionale si locale, al infiintarii unui cadru eficient de sprijinire a afacerilor si al exploatarii oportunitatilor acordate de piata europeana. Infiintarea unei infrastructuri eficiente de mediu va crea un potential pentru noi locuri de munca si va reduce migrarea fortei de munca, oferind astfel populatiei posibilitati de a-si dezvolta afaceri sau de a atrage alti investitori si prin folosirea avantajelor locale competitive.
Aderarea la Uniunea Europeana a adus acorduri de mediu care trebuie implementate si de companiile din Romania. In contractele de privatizare ale multor societati mari poluatoare, sunt dedicate capitole speciale protectiei mediului si investitiilor pe care noii proprietari trebuie sa le faca in aceasta directie. Fabricile construite de companiile multinationale in Romania sunt, de asemenea, in conformitate cu normele de mediu europene. Multe companii au construit statii de epurare ecologice a apelor reziduale, care pot fi refolosite. Si in continuare, companiile care vor propune proiecte de investitii cu o componenta de mediu dezvoltata vor avea sansele cele mai mari pentru a fi implementate, inclusiv cu fonduri europene.
Avand in vedere aceste aspecte, Fondurile Structurale si de Coeziune ale Uniunii Europene constituie un sprijin major pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare, ridicarea standardului de viata, dezvoltarea economiei ecologice si protect iei mediului.
Dezvoltarea economica este importanta pentru orice societate, insa beneficiile ei trebuie sa fie mai mari decat costurile, inclusiv costurile legate de conservarea si protectia mediului. In acest context, Banca Comerciala Romana a fost prima banca din sistemul bancar romanesc care si-a modificat procedurile privind analiza aspec telor de mediu, proceduri utilizate in analiza de credit a clientilor sai, pentru a corespunde standardelor
impuse de Comunitatea Europeana.
De asemenea, in perioada care urmeaza, in calitatea sa de partener al potentialilor beneficiari de fonduri europene, BCR, prin structurile EU Office, va acorda o atentie sporita modalitatilor prin care aceste principii ale protectiei mediului pot si trebuie sa fie aplicate in diferite sectoare ale economiei si ale dezvoltarii sociale.