Studiu: Dezvoltarea durabilă ar putea contribui cu cel puțin 26 de trilioane de dolari la economia lumii până în 2030

Luarea unor măsuri drastice pentru a combate schimbările climatice ar putea contribui cu cel puțin 26 de trilioane de dolari la economia lumii până în 2030, conform unui nou studiu care confirmă că o tranziție către o economie neutră din punct de vedere al carbonului nu ar afecta negativ creșterea globală.

Conform Comisiei Mondiale pentru Economie și Climă, din care fac parte foști șefi de guvern, economiști și lideri de afaceri, în prezent se petrece o tranziție fără precedent către dezvoltare durabilă care ar putea întări economiile națiunilor și crea noi locuri de muncă.

„Există încă percepția că tranziția către un drum cu emisii reduse de carbon ar fi costisitoare. Ce încercăm să facem prin acest raport este să batem ultimul cui în sicriul acestei idei.”, a declarat pentru Reuters Helen Mountford, autor principal al studiului.

Studiului comisiei oferă prognoze detaliate, fiind o continuare a raportului realizat în 2014 care indica oportunitățile economice ale unei tranziții către o lume fără combustibili fosili.

Investiții verzi în energie curată, orașe, alimentație și utilizarea terenurilor, apă și industrie ar putea crea 65 de milioane de locuri de muncă noi în 2030, echivalentul forțelor de muncă cumulate din Egipt și Marea Britanie.

Tranziția către energie curată, cum ar fi cea eoliană sau solară, ar putea evita 700.000 de decese premature cauzate de poluarea aerului în 2030.

Raportul a recomandat prețuri ridicate pentru emisiile de dioxid de carbon, sugerând o taxă de 40-80 de dolari per tonă până în 2020 pentru economiile majore.

Green Report Shop Transport ECO

Reforme ale subvențiilor în sectorul energetic, împreună cu prețuri mai mari ale carbonului, ar putea contribui cu 2.8 trilioane de dolari pe an la veniturile publice.

Donald Trump a declarat că Acordul de la Paris va costa SUA 2.7 milioane de locuri de muncă până în 2025. Însă raportul arată că locurile de muncă pierdute pot fi înlocuite de noi locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile și a construcțiilor. În prezent, 476.000 de oameni lucrează în domeniul energiei eoliene și solare în SUA.

Felipe Calderon, fostul președinte al Mexicului și președinte onorific al Comisiei, a declarat că studiul este un manifest pentru cum putem transforma în realitate o creștere mai eficientă și o climă mai bună.

Autorii raportului atenționează că lumea nu face progrese destul de rapide pentru a limita creșterea temperaturilor și a atinge țintele Acordului de la Paris.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri