Jurnalul National: Minerit – Interzicerea cianurii, la mana deputatilor
Deputatii din comisia de industrii au dezbatut ieri proiectul de lege initiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Eckestein Kovacs (UDMR) privind interzicerea folosirii cianurii la exploatarea aurului in mediu deschis in Romania.
Votul asupra proiectului a fost insa amanat, solicitandu-se inca o dezbatere in acest sens, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala la acest act normativ. Potrivit lui Funar, la urmatoarea dezbatere vor fi invitati: presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, IPS Bartholomeu Anania, precum si reprezentanti ai institutiilor de cercetare. De asemenea, deputatii vor astepta si concluziile raportului comisiei de ancheta in cazul Rosia Monatana pentru a lua o decizie finala.
SPRIJIN. Proiectul, sustinut de societatea civila, a fost agreat de majoritatea partidelor, ministrul Mediului, Attila Korodi, pledand si el pentru adoptarea acestuia. Korodi a aratat insa ca este nevoie de investitii in cercetare pentru gasirea unor noi tehnologii de exploatare miniera. La randul sau, presedintele ANRM, Bogdan Gabudean, a propus acordarea unui termen de cinci ani operatorilor economici din sistemul minier pentru adaptarea tehnologiilor la cerinetele europene. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a fost prezent si el special la comisie pentru a sustine proiectul. "Chestiunea de la Rosia Montana este profound daunatoare pentru Romania", a spus Olteanu. Potrivit acestuia, compania de la Rosia Montana are dreptul sa intreprinda o activitate de lobby, asa cum si Parlamentul are dreptul sa stabileasca un cadru legislativ in acest sens. "Pana cand apar noi tehnologii, aurul nu pleaca nicaieri, va ramane acolo si va fi la fel de valoros si peste un an, peste doi, peste mai multi ani", a mai spus Olteanu. Presedintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a aratat ca proiectul vizeaza indirect Rosia Montana, iar PSD asteapta sa vada solutiile care vor fi initiate in zona ca alternative la renuntarea cianurii in exploatarea miniera. La lucrari a fost prezent si directorul de Mediu de la Rosia Monatna, Horea Avram, care a sustinut ca noua lege ar condamna peste 120 de comunitati la frig si saracie pana cand vor fi gasite noi tehnologii. Prevederile actului normativ se vor aplica si in cazul Rosia Montana daca acesta va fi adoptat si promulgat inainte ca cei de la companie sa obtina avizul de Mediu necesar demararii proiectului. In cazul in care insa Rosia Montana va obtine autorizatiile necesare inainte de aplicarea legii, prevederile legale nu vor putea influenta proiectul minier, intrucat prevederile legii nu se aplica retroactiv.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National
Cronica Romana: Daca legea impotriva cianurilor nu va fi adoptata la timp. La Rosia Montana s-ar putea utiliza substante nocive
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat, ieri, ca exploatarile de la Rosia Montana se vor putea face pe baza tehnologiei cu cianura doar daca proiectul va obtine avizul de mediu inainte de adoptarea legii privind interzicerea folosirii cianurilor, initiata de senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si sustinuta oficial, atat de guvern, cat si de PSD.
„Este clar ca proiectul Rosia Montana, conform legislatiei actuale, trebuie sa satisfaca toate paragrafele legislatiei romanesti ca sa poata sa aiba un aviz si un acord de mediu pentru implementare. Asta este pozitia pe Rosia Montana. La ora actuala, conform legislatiei romanesti, daca primeste acord de mediu, va primi pentru tehnologia care foloseste cianura. Este o dezbatere in Parlament ce vizeaza un proiect de lege depus de doi senatori, care tocmai doreste sa interzica utilizarea cianurii in Romania, dar actuala procedura de autorizatie a proiectului Rosia Montana nu este influentata de acest proiect de act normativ. Numai in momenul in care se adopta actul normativ si este semnat de presedintele Romaniei poate sa fie luat in considerare”, a declarat Korodi.
El a subliniat ca, daca compania ar indeplini toate rigorile legii pentru a primi acordul necesar investitiei, atunci ar primi permisiunea de a utiliza cu tehnologie pe baza de cianuri, dar ca, in prezent, procedura de evaluare este oprita.
„Timpul va decide ce decizie va veni mai devreme. Daca se adopta proiectul legislativ de interzicere a cianurilor inainte sa finalizeze procedura de evaluare, atunci se adapteaza si proiectul Rosia Montana. Daca nu, se merge pe legislatia actuala, pentru ca suntem intr-un stat de drept unde se aplica legi”, a mai spus Attila Korodi.
Tot ieri, membrii Comisiei pentru Industrii au dezbatut actul normativ initiat de senatorii Gheorghe Funar si Peter Eckstein Kovacs. Vicepresedintele acestei comisii, liberalul Mircea Ciopraga a declarat ca Guvernul este de acord cu adoptarea acestei initiative, deoarece este convins ca „Romania are nevoie de un mediu curat, are posibilitatea de a valorifica sub alte aspecte zona Rosia Montana, decat cel legat de exploatarile metalifere”.
Proiectul are si sprijinul parlamentarilor social-democrati, care urmeaza sa voteze in plen in favoarea initiativei, conform afirmatiilor deputatului Cristian Diaconescu, care a expus oficial pozitia PSD in aceasta problema in toamna lui 2007.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana