Dezastru ecologic: materialul de degivrare a avioanelor a ajuns în lacurile de lângă Bucureşti

Materialul de degivrare, folosit la dezgheţarea pistelor şi avioanelor, a ajuns în lacurile de lângă Bucureşti, unde au fost găsite tone de peşti morţi în urmă cu o lună. Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns Garda de Mediu Ilfov în urma unui control efectuat în zonă.

„Urmare a sesizărilor înregistrate la Comisariatul Judeţean Ilfov al Gărzii Naţionale de Mediu, prin care a fost semnalat disconfortul olfactiv din zona localităţii Tunari, precum și apariţia fenomenului de mortalitate piscicolă, pe cursul Văii Pasărea (în special în zona bazinului piscicol Crețuleasca), echipe de comisari din cadrul GNM – CJ Ilfov au demarat, imediat, o acțiune de control, cu scopul de a determina cauzele acestor fenomene”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Verificările s-au extins în zona localităţilor Ştefăneşti, Tunari şi Otopeni, atât la cartierul rezidenţial din imediata vecinătate, cât şi la staţiile de epurare ale localităţilor care descarcă ape epurate în Valea Pasărea.

De asemenea, comisarii au verificat canalele adiacente, precum şi companiile din apropierea văii superioare Pasărea, inclusiv platforma
aeroportuară.

În urma controalelor, Garda de Mediu Ilfov a dat amenzi în valoare de 290.000 de lei pentru lipsa actelor de reglementare și evacurarea accidentală a apelor uzate în canalul de desecare al ANIF .

De asemenea, inspectorii Gărzii au impus mai multe măsuri, printre care:

  • creşterea frecvenţei monitorizării calităţii apelor pluviale, în perioada rece a anului (bilunar, în special în perioadele de îngheţ) – informarea GNM – CJ Ilfov pentru orice depăşire a indicatorilor monitorizaţi la evacuarea în Valea Pasărea.
  • întocmirea, în regim de urgenţă, a unui Plan de măsuri, etapizat, pentru eliminarea riscului ca eventuale ape tehnologice, neepurate, impurificate cu substanţe chimice, să fie antrenate în reţeaua de ape pluviale, implicit în Valea Pasărea.
  • interzicerea evacuării apelor uzate menajere în canalul de desecare aparţinând ANIF, dar şi în alte locuri nepermise.

Cu ocazia controalelor efectuate de Gardă, au fost informate şi celelalte instituţii cu atribuţii specifice la nivel judeţean, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Ilfov, Direcţia Sanitar Veterinară Ilfov, Administrația Națională Apele Române – Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București, precum şi ANIF Ilfov.

„Menționăm că Administrația Națională Apele Române a prelevat probe de apă la evacuarea din Valea Pasărea (în data de 05.02.2019), iar Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a efectuat verificări specifice, la operatorii de apă potabilă din vecinătatea Văii Pasărea”, precizează sursa citată.

Pentru a preveni astfel de incidente, în perioada următoare, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, împreună cu reprezentanţi ai Administrației Naționale Apele Române şi cu inspectori din cadrul DSP și DSV, vor desfăşura acţiuni comune, pentru a identifica companiile care nu respectă legislația în vigoare.

spot_img

Ultimele știri