Dezastru ecologic în Australia, sute de mii de pești morți

Sute de mii de pești au murit într-un râu din Australia, printre care și exemplare de 50 de ani dintr-o specie de cod pe cale de dispariție. Guvernul dă vina pe secetă, iar universitarii și localnicii, pe extragerea necontrolată a unor mari cantități de apă pentru irigații.

Dezastru ecologic în Australia, sute de mii de pești morți

În luna decembrie, în jur de 10.000 de pești au fost găsiți morți pe o lungime de 40 de kilometri, pe malurile râului Darling din New South Wales, Australia. La doar câteva săptămâni după incident, sute de mii de pești au fost găsiți morți în aceeași zonă. În apă au fost găsite și exemplare de 50 sau de 100 de ani, de 40 de kilograme, dintr-o specie de cod pe cale de dispariție, Murray.

Potrivit Departamentului de Industrii Primare incidentul se pare că ar fi fost urmarea unei scăderi bruște de temperatură care ar fi omorât o algă toxică ce era în plină înflorire. Fenomenul ar fi dus la scăderea oxigenului și, deci, la scăderea calității aerului, ceea ce a ar fi cauzat moartea peștilor.

corturile.ro

Același departament spunea, după primul incident, că seceta este de vină.

„Condițiile de secetă din tot vestul zonei New South Wales au dus la moartea peștilor”, a transmis biroul într-un comunicat.

Pe de altă parte, localnicii și universitarii acuză guvernul de proasta gestionare a apelor și de extragerea necontrolată a unor mari cantități de apă pentru irigații. Potrivit WaterNSW, a rămas numai 2,5% din cantitatea de apă care era în lacurile din această zonă.

Dezastru ecologic în Australia, sute de mii de pești morți

„Este absolut o tragedie. Este o ucidere în masă a peștilor, dar catastrofa a fost atât de bine orchestrată și sunt atât de mulți bani implicați, încât n-ai cum să ajungi la capătul problemei”, a declarat pentru The Guardian Rod McKenzie, un jurnalist care scrie despre pescuit și care organizează tururi în zonă.

„Moartea peștilor şi a unor cursuri de apă nu este rezultatul secetei, ci este provocată de faptul că scoatem o cantitate prea mare de apă din râuri”, a declarat John Williams, hidrolog la Universitatea Naţională Australiană.

Liderul opoziţie laburiste, Bill Shorten, a cerut guvernului să creeze un „grup de lucru de urgenţă” care să abordeze problema acestui dezastru ecologic.

„Nu putem închide ochii la moartea unui milion de peşti”, a declarat el.

spot_img

Ultimele știri