Deversarile de petrol, un pericol pe termen lung pentru ecosistemele marine

Deversarile de petrol au efecte dramatice asupra ecosistemelor marine, ca urmare a expunerii organismelor si pasarilor de mare la compusii chimici. Poluarea cu petrol afecteaza in mod deosebit speciile mari ca pasarile de mare si mamiferele acvatice, care traiesc mult si care-si petrec timpul la suprafata apei. De asemenea, deversarile de petrol contin substante poluante ca hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) care afecteaza pe termen lung comunitatile marine, se arata intr-un articol publicat in Environment International.

Din cauza afinitatii pentru tesuturile grase, aceste hidrocarburi pot afecta in intregime componenta lanturilor trofice. Desi exista multe studii asupra efectelor grave ale ingerarii de titei asupra fiziologiei aviare, exista prea putine cercetari asupra expunerii la poluarea cu petrol. O mai buna cunoastere a impactului pe termen lung a deversarilor de petrol aduce un avantaj major in gestionarea si combaterea efectelor asupra mediului.

Cercetatorii spanioli au realizat teste biochimice in randul populatiilor de pescarusi care traiesc pe tarmurile din Galicia, expuse deversarii de petrol din 2002. Ei au masurat de asemenea 16 concentratii de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) din tesuturile pasarilor, pe care le-au comparat ulterior cu rezultatele testelor efectuate pe colonii care nu au fost expuse unui asemenea dezastru. La 17 luni dupa deversarea de petrol au fost obtinute urnatoarele rezultate:

  • Concentratii mari de PAH in sange, atat la adulti cat si la pui si anomalii fiziologice;
  • Testele biochimice au relevat leziuni ale organelor vitale (rinichi si ficat) in randul pasarilor adulte. Puii sunt afectati intr-o masura mai mica. Avand in vedere concentratiile similare de PAH in randul celor doua grupe de varsta, efectele grave in randul adultilor se justifica prin expunerea indelungata in primele luni dupa deversare.
  • Concentratiile mari de PAH in randul puilor indica incorporarea acestor poluanti in lantul trofic.

Aceste rezultate demonstreaza impactul pe termen lung asupra pasarilor, la 17 luni dupa deversare. Nu a fost depistat un efect clar asupra alimentatiei. Principalele consecinte ale deversarii s-au facut simtite asupra disfunctiilor organelor vitale. Concentratia ridicata de poluanti in randul puilor demonstreaza impactul daunator al deversarii asupra lantului trofic.

Riscul cel mai mare in subestimarea efectelor deversarilor asupra pasarilor o constituie ignorarea consecintelor pe termen lung ale unei asemenea expuneri. Unele studii au demonstrat faptul ca aceste efecte pe terme lung pot avea efecte mai grave decat mortalitatea directa. Evaluarea impactului pe termen lung al deversarilor de petrol devine astfel necesara.

Foto: pwsoundkeeper.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri