Deversare accidentală a BP: 95 de tone de petrol au ajuns în Marea Nordului

Accidentul s-a produs duminică, pe o platformă a companiei BP din apropierea insulelor britanice Shetland. S-au deversat 700 de barili de petrol, de 2.5 ori mai puțin decât în timpul celui mai grav accident de acest tip care a avut loc în ultimii ani în Marea Nordului.

deversare bp

Compania British Petroleum a anunțat că deversarea a avut loc din cauza unei probleme tehnice la sistemul care separă apa de petrol și de gaz. Imediat după accident, producția pe platforma cu princina a fost oprită. Este vorba despre platforma Clair, situată la 75 de kilometri de insulele britanice Shetland.

În acest moment, se pare că specialiștii în probleme de mediu ai BP monitorizează situația. Supraveghează din avion și combină constatările cu simulări computerizate, pentru a determina mișcarea masei de petrol. Astfel, vor putea evalua impactul deversării asupra mediului înconjurător.

Până acum, principala soluție propusă de companie a fost cea de a lăsa petrolul să se disperseze în apă.

Activiștii de mediu, îngrijorați de situație

ONG-ul de mediu RSPB Scoția a cerut companiei să comunice transparent date despre accident.

„În această perioadă, multe specii de păsări marine călătoresc din Shetland și Norvegia spre Atlantic, iar acestea sunt în pericol. Trebuie să știm exact de la BP și agențiile maritime ce tip de petrol s-a deversat în mare, dacă se dizolvă în apă ș ce recomandă agențiile de conservare a mediului. Este esențial să avem un raport complet și transparent a ceea ce s-a întâmplat, cât și să primim asigurări că situația va fi monitorizată și că se vor cunoaște concentrările de păsări maritime din vecinătate cât de curând posibil.”

Deversările de petrol, accidente recurente

Potrivit The Guardian, deversarea este de 2.5 ori mai mică decât cea din timpul celui mai grav accident de acest tip care a avut loc în ultimii ani în Marea Nordului. Acela s-a înregistrat în 2011, pe o platformă Shell.

Cea mai gravă deversare de petrol din industrie a avut loc în 2010, pe o platformă Shell din Golful Mexic. Atunci, au ajuns în apă între 3 și 5 milioane de barili de petrol, potrivit diverselor estimări.

spot_img

Ultimele știri