Slatina si Suceava se numara printre orasele care au decis sa desfiinteze ghenele de gunoi.
Masura s-a dovedit deosebit de eficienta in cresterea cantitatilor de deseuri colectate selectiv si in igienizarea cvartalurilor de blocuri, napadite de sobolani si de mirosuri grele.
In Capitala insa, aceasta solutie nu poate fi inca luata in calcul. Principala problema cu care s-ar confrunta primariile de sector daca ar lua aceasta decizie este de lipsa de spatiu dintre blocuri.
Asociatiile de proprietari din Slatina si Suceava au fost insa receptive la propunerea autoritatilor locale si au gasit si spatiul necesar, si chiar resursele financiare, din fonduri europene.
La Slatina, in locul ghenei a aparut tarcul ecologic
In locul ghenelor urat mirositoare, in care de multe ori se plimbau sobolanii, sucevenii si slatinenii au decis sa aiba in fata blocurilor spatii securizate, unde autoritatile locale au instalat containere de colectare selectiva si containere pentru gunoiul menajer.
“Avem 60 de puncte de colectare selectiva a gunoiului menajer in Slatina, iar trei sferturi din blocurile din oras au renuntat la ghene. Punctele de colectare sunt imprejmuite si cimentate, au scurgere, iar fiecare asociatie de locatari are o cheie. Initial, oamenii au fost destul de reticenti, insa acum constata ca au scapat de sobolani, iar singurul pret pe care-l platesc este ca trebuie sa coboare scarile ca sa-si duca gunoiul in fata blocului”, a declarat pentru “Green Report” Mihaela Stana, consiler la Primaria Slatina.
Mihaela Stana mai spune ca, potrivit estimarilor primariei, rata de colectare selectiva a crescut considerabil in Slatina de cand ghenele au fost inlocuite cu spatii de depozitare selectiva a gunoaielor, iar oamenii au invatat destul de repede sa separe cartonul de PET-uri sau de sticla. Proiectul de desfiintare a ghenelor se aplica in Slatina din 2009 si este finantat din bani europeni.
“In acest an, vor disparea ghenele din alte 8 blocuri si vor fi amenajate inca 26 de spatii pentru colectarea selectiva a gunoaielor in Slatina. Pe langa aceste spatii, in oras exista si containere ecologice subterane, care sunt, la randul lor, securizate pentru a nu avea surpriza ca oamenii mai saraci sau caini sa ravaseasca gunoiul”, mai spune Mihaela Stana.
Sucevenii colecteaza selectiv cu 15% mai mult, de cand au renuntat la ghena
Orasul Suceava este un alt model de succes in cresterea ratei la colectarea selectiva prin desfiintarea ghenelor.
“Cotele la colectarea selectiva au crescut cu 15% de cand am renuntat la ghene. In Suceava, doar 11 blocuri mai folosesc sistemul vechi de strangere a gunoaielor, dar, in curand, si aceste blocuri vor fi modernizate. In spatiile dintre blocuri, exista puncte ecolgice de colectare, imprejmuite si administate de primarie, impreuna cu firma de salubritate. Oamenii au invatat ca trebuie sa separe gunoiul si sunt bucurosi ca au scapat de focarele de infectie pe care le aveau langa usa apartamentului”, spune Lucian Hasovschi, viceprimarul orasului Suceava.
Punctele de colectare a deseurilor din Suceava sunt amenajate pe suprafate betonate, imprejmuite cu tabla si compartimentate pe tipuri de deseuri.
In fiecare tarc sunt amplasate mai multe pubele, unele pentru colectarea deșeurilor menajere, iar altele, pentru colectarea selectiva a deseurilor, in preajma acestora fiind amplasate si afise privind colectarea selectiva. Locatiile acestor tarcuri de colectare a gunoiului au fost stabilite pe amplasamentul vechilor ghene de gunoi, care au fost demolate, iar zona, igienizata”, a explicat Lucian Hasovschi.
In Bucuresti, ghenele si comoditatea raman inca la putere
Desi administreaza una dintre zonele care stau bine la gestionarea deseurilor, reprezentantii primariei Sectorului 1 al Capitalei considera ca este dificil de realizat un proiect prin care ghenele ar putea fi desfiintate, iar principalul impediment, sustin acestia, il reprezinta lipsa de spatiu.
“Ar fi o solutie igienica, insa, in Bucuresti, este criza de spatiu. Bucurestenii de-abia reusesc sa-si gaseasca un loc de parcare, iar, deocamdata, nu se intrevede o solutie pentru a asigura spatii in care sa amenajam, printre blocuri, tarcuri de colectare selectiva a gunoaielor. In plus, cainii maidanezi ar da iama printre containere”, considera Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 1 din Capitala.
Cei de la Sectorului 1 mai spun ca bucurestenii care locuiesc in blocuri de 10 etaje nu ar fi de acord sa coboare scarile cu gunoiul in spinare, iar fara acceptul asociatiilor de locatari acest proiect de desfiintare a ghenelor nu ar putea fi conceput.
“Solutia e buna, dar in Capitala e criza mare de spatiu intre blocuri”
Operatorii de salubritate sustin, la randul lor, ca lipsa de spatiu i-ar impiedica pe angajati sa manevreze containerele, in cazul in care acestea ar fi amplasate in tarcuri, printre blocuri.
“Ar fi o solutie buna pentru atingerea tintelor de colectare, insa masinile noastre ar intra cu greu printre blocuri, ca sa descarce containerele. In plus, si acum, unii locatari ne reproseaza ca-i deranjeaza zgomotul, in momentul in care angajatii nostri manevreaza containerele de colectare selectiva”, explica Sorin Velicu, directorul firmei de salubritate Romprest.
Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana la colectarea selectiva a deseurilor. In acest caz, chiar ministrul Mediului, Laszlo Borbely, le-a cerut tuturor actorilor de pe piata gestionarii deseurilor sa gaseasca solutii si sa cheltuiasa fondurile alocate rezolvarii acestei probleme.
Una dintre solutii ar putea fi si cea a desfiintarii ghenelor, solutie gasita, deocamdata, doar de autoritatile locale din Slatina si Suceava.