Desființarea Comisei de avizare a organizațiilor de transfer de responsabilitate ar putea duce la scăderea cantităților de deșeuri colectate

Proiectul de Ordin de Ministru care urmărește simplificarea procedurii și criteriilor de acordare, revizuire, vizare anuală și anulare a licenței de operare a organizațiilor colective (OTR) a fost criticat de majoritatea organizațiilor de profil. Potrivit reprezentanților OTR, desființarea Comisiei de avizare va da posibiliatea oricărei SRL, ca pe baza unei cereri, să intre în această activitate, care nu este o activitatre economică, ci una conexă unor obligații ale producătorilor legate de costurile negative pe fluxurile de deșeuri extrem de poluante.

deseuri electrice

Această comisie a avut rolul, în toată această perioadă, de a garanta că mecanismele de autorizare și funcționare a organizațiilor colective să fie cele stipulate prin legislație. Din punctul meu de vedere, desființarea comisiei nu face decât să pericliteze mecanismele de autorizare pe transferul de responsabilitate în domeniul deșeurilor electrice permițând oricărei SRL, ca în baza unei cereri, să intre în această activitate, care nu este o activitate economică, ci una conexă unor obligații ale producătorilor legate de costurile negative pe fluxurile de deșeuri extrem de poluante”, a declarat pentru Green Report, Andrei Orban, președintele Environ.

De asemenea, Orban a criticat și lipsa acelor standarde de calitate, care sunt parte a obligațiilor europene cum acționează acest mecanism al transferului de responsabilitate

Părerea noastră este că această simplificare va duce un pic la o relaxare a activității organizațiilor de colectare și a întreg domeniului în special. Dacă până acum mai existau niște bariere de care ne mai opream, mă refer în special la Planul de operare, care se depunea de organizațiile colective, în momentul de față văd că nu mai există nici Comisie și nici plan de operare. Credem că aceasta va duce, pe termen lung sau scurt, la un haos și la scăderea cantităților colectate și mă întreb ce o să raportăm către Comisia Europeană”, a declarat în cadrul dezbaterii proiectului Simona Vaida, consilier Recolamp.

Valentin Negoiță, președintele Ecotic s-a aflat printre cei care consideră că noile modificări sunt de bun augur și reprezintă în fapt o liberalizare a pieței pe modelul statelor mai avansat din punct de vedere economic sau al ratei de colectare.

Cred că există o temere nejutificată pentru că birocrația care reprezenta comisia, și oricare alt tip de comisie, nu va garanta atingerea țintelor”, a spus Negoiță.

În spijinul afirmației acesta a adus ca exemplu situația din Cehia. Aici cei care doresc să activeze ca organizație de transfer notifică cu un plan de acțiune Ministerul Mediului, iar licența este acordată automat pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, valoare timbrului verde este la latitudinea organizației colective.

Andrei Orban a respins argumentul spunând că în Cehia acest lucru este posibil deoarece autoritățile locale au ținte de reciclare pe fiecare flux de deșeuri, ceea ce nu este cazul României.

Ministerul respinge propunerea privind folosirea auditurilor pentru relicențiere

Pentru a ușura decizia legiuitorilor în relicențierea OTR-urilor, Recolamp a propus ca fiecare organizație să fie supusă unui tip de audit.

Un astfel de document ar putea cumva să dea mai multă încredere pentru relicențiere”, a spus Roxana Șunică, director marketing, Recolamp.

Cosmin Teodoru, director general al Direcției Generale Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase  a respins propunere argumentând că auditurile de obicei reflectă ceea ce organizația dorește.

Vreți să vă arăt auditul celor de la ambalaje”, a adăugat Teodoru.

Declarație pe proprie răspundere fără răspundere penală

Conform proiectului de Ordin de Ministru, pentru acordarea licenței pentru o organizație de colectare administratorul acesteia trebuei să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care se angajează la o anumita rată de colectare, dublată de răspunderea penală.

„Este peste putința organizațiilor de colectare să își asume că își vor atinge țintele de coelctare”, susține Mihaela Șerban, reprezentantul RoRec. De asemenea, Magda Popescu, avocat Ecotic, a precizat că nu este cazul ca această declarație să fie dublată de o răspundere penală. „Asumarea răspunderii trebuie legată de depunerea efortului pentru atingerea ratelor de colectare”, a mai spus aceasta.

Potrivit proiectului de Ordin de Ministru,  în cazul organizațiilor colective, dosarul de acordare a licenței de operare trebuie să cuprindă următoarele documente:

a) cerere-tip de acordare a licenței de operare, potrivit anexei nr. 1 la procedură;

b) actul constitutiv al persoanei juridice, în copie conformă cu originalul;

c) certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau, după caz, certificatul de înregistrare în Registrul asociațiilor și fundațiilor de la judecătoria în a cărei circumscripție se află filiala asociației ori fundației în cauză, în copie conformă cu originalul;

d) certificatul constatator, aflat în termen de valabilitate, eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în original;

e) declarație pe proprie răspundere privind respectarea planului de operare care conține responsabilitățile organizațiilor colective, prevăzută în anexa nr. 5 la procedură.

f) dovada achitării tarifului de analiză a documentației de acordare a licenței de operare, în cuantum de 10.000 de lei, în contul trezorial al autorității publice centrale pentru protecția mediului.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri