Deșeurile duc România în fața Curții Europene de Justiție

Directoratul General pentru Mediu al Comisiei Europene va trimte România în fața Curții Europene de Justiție din cauza managementului defectuos privind gestionarea deșeurilor, a avertizat Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, aflată într-o vizită de lucru în Bistrița.

curtea-de-justitie-ue

Există mari probleme în managementul deșeurilor. DG Environment (Directoratul General pentru Mediu) deja pregătește pentru a merge cu acest caz la Curtea Europeană de Justiție pentru că, din păcate, 90% din deșeurile din România nu sunt colectate corespunzător. Avem 370 milioane de euro pentru acest domeniu, dar nu știm unde, cum să investim, pentru că (…) nu avem această hartă a nevoilor în domeniul deșeurilor”, a spus Crețu, citată de Agerpres.

România a fost avertizată de Comisia Europeană încă din toamna anului trecut asupra problemelor privind managementul deșeurilor, având în vedere că există depozite ilegale de deșeuri ce pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.

În baza datelor furnizate de către autoritățile locale din cele 103 municipii participante în cadrul unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, Terra Mileniul III și Liga Habitat rezultă că la nivel național, pe eșantionul prezentat, în România, pentru anul 2014,  ponderea deșeurilor colectate separat este de 3,25%.

De asemenea, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2013, deși românii generează cea mai mică cantitate de deșeruri din UE, 254 kg pe an, rata de reciclare este printre cele mai mici (5%), a doua după Letonia (3%). Pe lângă depozitarea la gropile de gunoi (82%) și reciclare, 11% din deșeurile generate au fost compostate, iar restul de 2% au fost incinerate.

Citește și:

Doar 3,25% din deșeurile municipale sunt colectate separat

Doar 40% din deșeurile de ambalaje se regăsesc în circuitele de reciclare

România trimite la groapa de gunoi 82% din deșeurile generate

spot_img

Ultimele știri