Deseuri – minus 5 la suta

Romania va trebui sa-si diminueze cantitatea de deseuri produsa cu cel putin 5 la suta in fiecare an, mentioneaza proiectul noii Strategii Nationale de Gestiune a Deseurilor.

Proiectul este in faza finala de elaborare si va fi definitivat in cel mult doua saptamani, a declarat pentru Green Report Ionut Georgescu, directorul Directiei Gestiune Deseuri si Substante Periculoase din Ministerul Mediului si Padurilor.

“Vom posta proiectul pe pagina de internet a Ministerului, pentru consultare publica, vom astepta propuneri pana la data de 1 aprilie, dupa care vom elabora proiectul Hotararii de Guvern care va aproba Strategia”, a explicat directorul Georgescu pentru Green Report.

Noul act normativ va intra in vigoare, potrivit estimarilor, pana la jumatatea anului 2012, dar obligatia de reducere progresiva a cantitatilor de deseuri generate va intra in vigoare din anul 2016.

In prezent, Romania inregistreaza o tendinta de crestere a cantitatilor de deseuri generate, dar aceasta tendinta este similara celei din majoritatea tarilor europene.

Jumatate din deseurile populatiei trebuie sa mearga la reciclare

Potrivit aceluiasi proiect legislativ, pana in anul 2020, Romania trebuie sa atinga un grad de pregatire pentru reutilizare si reciclare a minim 50 la suta din masa totala a deseurilor provenite din gospodarii.

Romania avea deja o Strategie in domeniul deseurilor, aprobata prin Hotararea de Guvern 1470 / 2004, dar de atunci incoace, legislatia europeana in domeniu si, in mod special, Directiva – cadru a Uniunii Europene privind deseurile s-a modificat de doua ori. “Orice transpunere in legislatia interna a directivelor UE inseamna modificarea in legislatia interna a tot ceea ce este subsecvent”, a explicat directorul Ionut Georgescu.

Pe de alta parte, presedintele Centrului de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila, Ilie Brie, a confirmat pentru Green Report ca actualizarea Strategiei Nationale de Gestiune a Deseurilor este absolut necesara: “Strategia privind deseurile este un instrument de planificare, care indica principiile si directiile. Orice strategie este insotita de un plan de masuri. In cazul Romaniei, planul de masuri va avea un ritm mai rapid de actualizare. Dar si actualizarea Strategiei este necesara, este o chestiune de bun-simt”.

Gestionarea deseurilor cuprinde toate activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a deseurilor. Responsabilitatea pentru activitatile de gestionare a deșeurilor revine generatorilor acestora in conformitate cu principiul “poluatorul plateste”.

Organizarea activitatilor de colectare, transport si eliminare a deseurilor municipale revine administratiilor publice locale.

Mihai Diac

Foto: www.ecomagazin.ro

Citeste si:

Reciclam doar 1% din deseuri

Noua taxa pentru gunoi
 

spot_img

Ultimele știri