Deseu periculos cu deschidere la autostrada (II )

Text de Alex Bara

POPs-urile din care face parte si -HCH sunt substante chimice extrem de stabile ce se cumuleaza in tesutul biologic, ceea ce determina riscul efectelor adverse asupra sanatatii umane. POP s cad sub incidenta Coventiei de la Basel si Stockholm –ratificate – ce au ca scop Managementul Performant al Deseurilor Periculoase si Controlul Transportului Transfrontalier al acestora.

Solutii viabile testate si lepadate la licitatie

Ghidul tehnic pentru tratarea deseurilor POP s dezvoltat de Secretariatul Conventiei de la Basel (GTB) prezinta peste 10 tehnologii existente pentru tratarea pesticidelor scoase din uz la costuri $200-750/t: de la decompozitie catalizata (BCD) la reducerea chimica a Gazului (GPCR), de la Arc Plasma la Moara-minge (RPT ), de la Incinerare la temperaturi ridicate (>1000°C) la Vitrificare in situ.

Depozite de deseuri industriale

In 2007, 47 depozite de deseuri periculoase romanesti, neconforme cu directivele UE, ridica semne de intrebare privind existenta unor solutii conforme de eliminare finala a HCH. Solutie neinclusa in GTB.

Cerinte: Spatiile de depozitare (supra/ subterane) si containerele cu deseuri trebuie pozitionate si intretinute in conditii care minimizeaza volatilizarea, asigura temperaturi scazute (tavane reflexive, izolare freatica, incasetare cu cofrag de beton a deseului ramas in situ) etc. Acceptarea la depozitare se face in baza prevederilor Ordinului nr. 95/2005 al MMG.

Dezavantaje: Containerele/recipientii adesea devin neetansi, avand scurgeris spatiile de depozitare trebuie mentinute si monitorizate constant pentru zeci de ani. Romania este dominata de depozite de deseuri cu amenajari limitate si adesea exploatari deficitare. Chiar si reconstructia ecologica realizata dupa eliberarea zonei Turda de sarcini tehnologice nu va mai putea restabili echilibrul biologic initial, indiferent de “generozitatea” investitiei evolutia biosistemului fiind ireversibil modificata. O solutie temporara este relocarea deseului in conditii controlate, pentru ca in final acesta sa fie tratat si eliminat definitiv.

Incinerator de deseuri periculoase la temperaturi inalte

Incineratoarele care functioneaza in Romania sunt de capacitate mica (cca 3000 tone/ an), care nu sunt autorizate pentru asemenea compusi de tip HCH (substanta pura) si care incinereaza in principal deseuri medicale sau cu grad redus de periculozitate. Incinerarea deseurilor halogenate, cum este si HCH, trebuie sa se realizeze conform prevederilor HG 128/2002, modificata si completata de HG 268/2005. Romania nu are capacitati utilizate de stocare subterana permanenta care sa respecte OM 95/2005 , Sectiunea 4.

Tehnologie: Acest timp de tratare a pesticidelor poate depasi o capacitate de 99.99% de distrugere si eliminare eficienta. De aceea in majoritatea cazurilor pesticide scoase din uz din tarile fara mijloace de eliminare au fost reambalate si expediate in Europa de vest pentru tratare in acest tip de incineratoare.

Beneficii:

  • Sistem dovedit de distrugere total cu experienta dovedita
  • Disparitia problemei responsabilitatii si incidentelor secundare
  • Fara depozitare si probleme de contaminare
  • Incineratoarele fixe pot trata 30.000-100.000 t/an, incineratoarele portabile au o capacitate de 300 kg/h
  • Statii de tratarea in tarile dezvoltate unde se folosesc BAT, legislatia si conventiile sunt respectate.

Dezavantaje:

  • Pericolul emisiilor in aer (CO,CO2, HCB, particule s.a) sunt determinate de complexitatea tehnologiei folosite, de proiectarea si operarea adecvata
  • Costul de incinerare $200- 5000/t este mai ridicat decat cel legat de recuperare, stabilizare, reambalare, separare si transportarea transfrontaliera.

Tehnologiile fara combustie tind sa fie mai acceptate de catre public si ONG-uri. Exista insa un numar redus de tehnologii fara combustie in functiune datorita competitiei semnificative a capacitatilor de incinerare existente. Despre ce trebuia sa aduca licitatia de la Turda si conflictele ei, in partea a III -a.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri