Studiu: Deșerturile s-ar putea răspândi în Europa, din cauza schimbărilor climatice

Până la finalul secolului, schimbările climatice ar putea afecta regiunea Mediteraneană mai grav decât au făcut-o secetele și caniculele din ultimii 10.000 de ani. Ca urmare a fenomenului, ar putea apărea mai multe deșerturi în zona de sud a Europei.

deșerturi secetă Europa

Atenționarea vine din partea unei echipe de cercetători de la Universitatea franceză Aix-Marseille, într-un studiu publicat astăzi în publicația științifică Science. Specialiștii au remarcat faptul că temperaturile din Europa de Sud au crescut cu 1.3 grade Celsius de la sfârșitul secolului al 19-lea, mult mai mult decât media globală de 0.85 de grade Celsius.

Cercetătorii avertizează autoritățile și alți factori de decizie că, dacă nu fac nimic pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ecosistemele din zona Mediteraneană vor fi afectate iremediabil. Astfel, ar putea apărea deșerturi în Spania și Portugalia, în nordul Marocului, în Alegeria, Tunisia, Sicilia și sudul Turciei, cât și în anumite regiuni ale Siriei. Vegetația specifică acestor zone ar dispărea pur si simplu. Zonele ar rămâne fără celebrele plantații de măslini, pini de tip umbrelă și stejari de stâncă.

Angajamentele acordului climatic, insuficiente

Se pare că fenomenul nu poate fi oprit decât dacă guvernele își asumă ținte chiar mai ambițioase decât cele stipulate în acordul climatic agreat anul trecut la Paris. Atunci, aproape 200 de state s-au angajat să ia măsurile necesare pentru a limita creșterea temperaturilor la mai puțin de 2 grade Celsius peste nivelurile din epoca pre-industrială.

Or, cercetătorii de la Aix-Marseille cred că temperaturi cu 1.5 grade Celsius mai mari decât cele din 1970 sunt deja periculoase pentru regiune. Asta pentru că zona Mediteraneană ar putea să nu mai aibă parte de furtunile din Atlantic, care se „retrag” spre nord, lăsând în urmă mai mult soare și mai puțin precipitații.

Dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, oamenii din zonele afectate vor migra spre alte teritorii, adâncind o criză deja acută, spun autorii studiului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri