Desecretizarea contractului Rosia Montana, in presa de astazi

Gardianul: Contractul Rosia Montana ar putea fi desecretizat in cateva zile

Canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au acceptat, ieri, sa poarte discutii cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) pe tema desecretizarii documentelor care stau la baza proiectului de exploatare miniera. In urma unei scrisori oficiale adresata de catre ANRM presedintelui companiei, Alan Hill, reprezentantii firmei au spus ca vor lua o decizie in privinta declasificarii acestor informatii "in cel mai scurt timp, dupa intrevederea cu reprezentantii ANRM".

Pana in prezent, nu a fost stabilita o data fixa, sustin surse din companie, citate de NewsIn. Presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu, a explicat ca obtinerea acordului din partea RMGC este singurul mod in care aceste informatii pot fi desecretizate. "Aceasta licenta poate fi considerata un acord comercial, iar incalcarea lui ar costa statul roman un proces", a mai spus Gabudeanu.

Certificatul de urbanism pentru RMGC, fara valabilitate

MGC a ramas si fara certificatul de urbanism pe care l-a obtinut de la Consiliul Judetean(CJ) Alba. Curtea de Apel Cluj a respins, ieri, recursul formulat de compania americana la sentinta de suspendare a certificatului de urbanism de catre Tribunalul Cluj. In urma aproape doua luni, Tribunalul Cluj a admis o cerere de suspendare a certificatului de urbanism eliberat de CJ Alba companiei canadiene.

Sentinta Tribunalului a fost atacata cu recurs atat de RMGC, cat si de CJ Alba. In urma dezbaterilor, Curtea de Apel a considerat insa ca solicitarea companiei si a CJ Alba este netemeinica si nelegala. Purtatorul de cuvant al RMGC, Cristina Merrill, a declarat ca reprezentantii companiei nu pot comenta decizia Curtii de Apel Cluj pana nu vor vedea sentinta in acest caz, precizand ca certificatul de urbanism care a facut obiectul procesului era deja expirat.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

Jurnalul National: Rosia Montana – ANRM: Desecretizati documentele!

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a solicitat companiei Rosia Montana Gold Corporation acordul pentru desecretizarea documentelor care stau la baza proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, a declarat pentru agentia NewsIn presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu.

El i-a cerut presedintelui companiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Alan Hill, sa discute despre posibilitatea de a se renunta la confidentialitate. "Deocamdata nu am primit nici un raspuns de la el", a spus Gabudeanu.

Saptamana trecuta, presedintele Camerei Deputatilor, Bodgan Olteanu, i-a cerut lui Gabudeanu desecretizarea documentelor oficiale ce stau la baza proiectului de exploatare miniera Rosia Montana, invocand interesul legitim al opiniei publice si al mass-media fata de acest dosar.

Olteanu a anuntat atunci ca o comisie parlamentara va investiga contractele incheiate de stat cu RMGC pentru dezvoltarea proiectului de exploatare. Tot saptamana trecuta, ministrul Mediului a decis oprirea procedurii de evaluare a proiectului Rosia Montana, intrucat ultimul certificat de urbanism prezentat de investitor, emis in luna iulie, este suspendat in baza unei prevederi a Legii contenciosului administrativ.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

Cotidianul: Se negociaza desecretizarea contractului Rosia Montana

Contractul de explorare de la Rosia Montana ar putea fi facut public, in timp ce ONG-urile fac lobby pentru interzicerea cianurilor.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a solicitat companiei Rosia Montana Gold Corporation acordul pentru desecretizarea licentei de explorare miniera de la Rosia Montana, potrivit presedintelui ANRM, Bogdan Gabudeanu. Acesta a explicat ca obtinerea acordului din partea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este singurul mod in care aceste informatii pot fi desecretizate. "Aceasta licenta poate fi considerata un acord comercial, iar incalcarea lui ar costa statul roman un proces", a mai spus Gabudeanu. Reprezentantii RMGC au spus ca ar fi de acord sa negocieze renuntarea la clauza de confidentialitate.

Desecretizarea contractului a fost, initial, ceruta de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Acesta sustine si o initiativa legislativa de interzicere a cianurilor in minerit, initiata de Gheorghe Funar si Peter Eckstein, care, daca s-ar materializa, ar bloca definitiv proiectul Rosia Montana. Mai multe ONG grupate in "Coalitia Romania fara cianuri" au facut ieri o campanie printre parlamentari pentru sustinerea proiectului. Bogdan Olteanu, Daciana Sarbu, Cristian Boureanu, Mihaela Radulescu si Gianina Corondan au lipit in Palatul Parlamentului afise cu texte impotriva cianurii si au impartit parlamentarilor insigne si fluturasi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

spot_img

Ultimele știri