Descoperire revolutionara: Ecosistemele care sunt in pericol pot fi detectate in avans

Cercetatorii americani, care studiau un lac izolat din Wisconsin, au descoperit semne clare care avertizeaza asupra faptului ca ecosistemul lacului este in pericol.

Aceasta ar fi, potrivit oamenilor de stiinta, prima dovada in avans a schimbarilor radicale ale unui ecosistem, facuta la timp pentru a preveni o catastrofa. Descoperirea a fost facuta publica de Stephen Carpenter, un ecologist de la Universitatea Wisconsin-Madison (UW-Madison), relateaza Redorbit.com.

"Pentru o lunga perioada de timp ecologistii au crezut ca aceste schimbari nu pot fi detectate. Insa noi am aratat acum contrariul. Avertismentele timpurii sunt clare si puternice", a declarat Carpenter.

"Aceste studii arata ca, prin intermediul unei monitorizari atente, putem prevedea schimbarile ecosistemelor, in ciuda complexitatii lor. Managementul ecosistemelor ar putea deveni o stiinta predictiva", a declarat Alan Tessier, director de program la National Science Foundation (NSF).

Descoperirile sugereaza ca, cu ajutorul unei monitorizari adecvate se pot urmari semnele vitale ale unui ecosistem si apoi se pot lua masuri pentru a preveni pagubele ireversibile aduse mediului.

"Cu putina munca, acest lucru poate revolutiona managementul ecosistemelor. Conceptul a fost validat acum de un experiment pe teren si faptul ca a functionat in cazul acestui lac deschide noi oportunitati pentru testarea in ecosistemele pasunilor, padurilor sau ale animalelor", sustine Carpenter.

Ecosistemele se schimba adesea in moduri radicale. Lacuri, paduri, pasuni, bariere de corali si multe alte ecosisteme sunt adesea transformate de pescuitul excesiv, insecticide si alte chimicale.

Citeste si:

Padurile de turba mlastinoase, pe cale de disparitie. Cantitati uriase de carbon ar ajunge in atmosfera

Aglomerare incredibila de balene cu cocoasa in Antarctica

Planeta va ramane fara sute de hectare de paduri, pe o suprafata de 27 de ori mai mare decat cea a Austriei

Foto: Redorbit.com

Florin Tulbure

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri