Descoperire de gaze potential semnificativa in Sud-Vestul Romaniei

Petrom anunta rezultatul sondei de explorare 4539 Totea, forata in Sud-Vestul Romaniei, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 m. Aceasta a avut ca obiectiv o potentiala acumulare mare, cu presiune ridicata.

Carotajul geofizic a indicat mai multe intervale de hidrocarburi in Miocenul inferior. In perioada de teste s-a inregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de gaze si condensat de aproximativ 3.100 barili echivalent petrol (bep)/zi.  Rezultatele inregistrate pana la aceasta data indica faptul ca acesta ar putea fi un nou zacamant semnificativ, care urmeaza a fi determinat prin evaluare.

„Putem anunta acest succes, care ar putea reprezenta cea mai importanta descoperire de gaze onshore din Romania in ultimii sase ani. Rezultatele inregistrate in timpul testelor confirma potentialul zacamantului si asteptarile noastre in ceea ce priveste regiunea Olteniei, unde am concentrat investitii ridicate”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.

Sonda 4539 Totea a fost sapata in urma unui program de explorare seismica 3D derulat recent. Trei probe de productie care au inregistrat succes au fost executate pe trei intervale reprezentative alerezervorului, cu un debit maxim al productiei stabilizate de circa 3.100 bep/zi de gaze si condensat.
Pentru a determina dimensiunea acumularii, care este localizata intr-o zona cu complexitate geologica ridicata, Petrom va incepe un program ambitios de evaluare.

Productia experimentala pe sonda 4539 Totea este estimata sa inceapa la sfarsitul anului, imediat dupa conectarea sondei la infrastructura de conducte de gaze din apropiere.

Pentru dezvoltarea sustenabila a Grupului Petrom, strategia acestuia include diversificarea activitatilor, prin abordarea pietei de electricitate. In acest context, Petrom construieste o centrala electrica pe gaze de 860 MW la Brazi si a achizitionat proiectul pentru constructia unui parc eolian de 45 MW.
In anul 2010 cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4.421 milioane euro, EBIT (Venituri Inainte de Dobanzi si Taxe) a fost de 709 milioane Euro.

Actionariatul Petrom este format din OMV – 51,01%, Ministerul Economiei – 20,64%, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – 2,03%. 6,21% din actiuni se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Foto: old.cotidianul.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri