Descopera: In cautarea arsitei supreme

Din cele mai vechi timpuri, ideea de căldură, de arșiță, temperatură ridicată, a suscitat interesul oamenilor, indiferent de formația lor. Cercetători, mistici și oameni de rând au fost afectați și pasionați în egală măsură de impactul căldurii asupra societății umane și al câmpurilor cunoașterii. Dincolo de canicula verii, de temperaturile incalculabile din Univers, de seceta devastatoare sau de simbolistica căldurii în doctrinele spiritual-oculte, descoperim că temperaturile extrem de ridicate ne influențează mai mult decât se crede în mod obișnuit.

Unde este cel mai fierbinte ?

Ei bine, cele mai ridicate temperaturi măsurate vreodată de om nu au fost nicidecum cele de pe Soare sau de pe alte astre din galaxie. Spre surprinderea multora, cea mai cumplită temperatură imaginabilă a fost înregistrată în urma unor experimente științifice provocate tot de mințile iscoditoare ale unor cercetători de anvergură.

Paradoxal sau nu, cursa pentru stabilirea celei mai ridicate temperaturi înregistrabile a fost declanșată la scurtă vreme după stabilirea așa-umitului Zero Absolut.

După ce știința a acceptat că cea mai scăzută temperatură detectabilă atinge valoarea de 0 pe scara Kelvin, respectiv -460 grade Fahrenheit sau -273, 333 grade Celsius, cele mai "grele" nume ale fizicii au continuat căutările în direcția celeilate extreme termice.

În urmă cu câteva decenii, fizica acelor vremuri stabilise că valoarea celei mai mari temperaturi posibile ar fi celebra "temperatură Plank", denumită astfel în onoarea faimosului fizician austriac Max Plank.
Tradusă în grade Celsius, aceasta ar atinge inimaginabila valoare de 100.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 grade. În scara Kelvin ar avea valoarea de 1032 grade.

"Este o temperatură ridicolă, nu doar neimaginabilă, deci extrem de improbabilă. Este, dacă vreți, de peste un miliard de miliarde de ori mai ridicată decât valorile termice obținute când radiațiile gama se lovesc de quasari", clarifică fizicianul Arlin Crotts din cadrul Universității Columbia.

În cadrul fizicii convenționale, cea care se bazează pe teoria relativității elaborată de Einstein pentru a descrie extremele mari și, în egală măsură, pe mecanica cuantică pentru a explora extremele mici, se consideră că valoarea temperaturii Plank a fost atinsă pe o durată de timp de 10-43 secunde imediat după controversatul moment al Big-Bang-ului primordial.

La începutul anului 2010 însă, într-un laborator subteran din Long Island, New York, o echipă de cercetători în fizica de graniță a depășit frontierele temperaturii măsurabile. Exploziile care au declanșat temperatura record, au avut loc în incinta Brookhaven National Laboratory din Upton.

Cu acestă ocazie, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată a atins valoarea uluitoare de 4 trilioane grade Celsius. În comparație, Soarele "abia" dacă atinge 15 milioane de grade Celsius la suprafața sa.

Noua valoare absolută este de 40 de ori mai mare decât temperatura produsă în timpul exploziei unei supernove.

"Este cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Univers" , a declarat fizicianul Steven Vigdor, membru al echipei de cercetători care a raportat Societății Americane de Fizică noul record înregistrat pe data de 15 februarie 2010.

Citste mai mult pe descopera.ro
 

spot_img

Ultimele știri