Descinderi în forță la domiciliile unor persoane bănuite de tăieri ilegale în județul Iași

Polițiștii de la Poliția Județeană Iași, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, fac în această dimineață 11 percheziții în comunele Ţibana și Mădârjac, din județul Iași, la domiciliile unor persoane bănuite de tăiere și sustragere de material lemnos dintr-o pădure proprietate privată, aparținând mai multor persoane fizice, neasigurată cu pază, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

perchezitie

La activități participă peste 100 de polițiști, de ordine publică, de investigații criminale, de investigare a criminalității economice, criminaliști, împreună cu luptători SAS. În acest caz, urmează a fi puse în aplicare mai multe mandate de aducere și citații.

De asemenea, zona este survolată de un elicopter al Unității de Aviație a MAI, în scopul surprinderii unor eventuale acțiuni de ascundere a unor bunuri și comunicării cu forțele de la sol. Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor și al reprezentanților Direcției Silvice Iași.

Joi, 14 ianuaire, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a declarat că unul dintre obiectivele mandatului său îl constituie întărirea instituțiilor de control și aprobarea legilației subsecvente pentru punerea în aplicare a noului Cod Silvic.

„În mod concret, nu se va putea ca în 10 luni să rezolvăm probleme cumulate de ani de zile, dar sunt pași care se pot face. Mă refer aici la partea de control și reglementare, cum ar fi Gărzile Forestiere, unde avem buget să creștem numărul de angajați. Radarul pădurilor sau SUMAL au nevoie de mai multă eficiență și mai multă transparență”, a spus ministrul Mediului.

Aceasta a adăugat că a fost surprinsă de capacitatea de control foarte redusă la nivelul ministerului în domeniul pădurilor. În următoarea perioadă se dorește reconstiuirea unui corp de control puternic pe domeniul pădurilor.

„Codul Silvic care este deja elaborat are nevoie de o legislație subsecventă pentru a putea fi pus în aplicare. Deja am constituit grupurile de lucru și am început dezbaterile pe acest subiect, pentru că sunt multe acte normative care trebuie pregătite”, a adăugat ministrul mediului.

Citește și:

Legea Gărzilor Forestiere, „un DNA al pădurilor”, așteaptă girul Parlamentului

Care sunt prioritățile mandatului Cristianei Pașca Palmer la Ministerul Mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri