Statele Unite (SUA) au luat in considerare posibilitatea extragerii sarii dintr-o mai mare cantitate a apei marii pentru a spori aprovizionarea cu apa potabila, dar pentru acest lucru ar fi necesare studii suplimentare de evaluare a efectelor acestui procedeu asupra mediului, informeaza Reuters.
Capacitatea de desalinizare a apei marii in SUA a crescut pana la 40% intre anii 2000 si 2005, iar statii de acest tip exista, in prezent, in fiecare stat, a anuntat grupul Consiliului National pentru Cercetare.
In general, se foloseste metoda osmozei inversate, prin care este realizata difuziunea apei printr-o membrana pentru a separa sarea. Dar acest procedeu este scump si necesita multa energie consumata si efectele acestuia asupra mediului sunt neclare, au descoperit ingineri si alti experti din cadrul grupului de cercetare.
Pamantul este acoperit cu apa, dar peste 97% din aceasta este apa marii sau apa subterana murdara si nu poate fi bauta sau folosita pentru irigatii.
"Dubiile in legatura cu impactul desalinizarii asupra mediului impiedica, in prezent, aplicarea acestui procedeu, iar evaluarea acestor efecte sau gasirea unor metode de minimalizare a lor ar trebui sa fie incluse printre principalele prioritati", a spus Amy Zander,profesor in inginerie in cadrul Universitatii Clarkson din Postdam, New York, care este si liderul grupului. "Un alt obiectiv ar fi gasirea unor metode de reducere a costurilor. O cercetare coordonata a acestor tinte ar face desalinarea o optiune mai practica pentru comunitatile care se confrunta cu lipsa apei potabile" , a declarat aceasta.
Osmoza inversata a apei marii, care foloseste membrane pentru filtrarea sarii, consuma aproape de 10 ori mai multa energie decat procedeul traditional de tratare a apei de la suprafata. Cu toate acesta ar putea fi posibila eficientizarea energetica a procesului, facand membranele mai permeabile, a aratat grupul , iar o alta posibilitate ar fi desalinizarea termica.
Consiliul pentru Cercetare Nationala din cadrul Academiei Nationale de Stiinte a fost desemnat de catre Agentia pentru Protecta Mediului din SUA (EPA) si Biroul pentru Reclamatii sa se ocupe de aceste cercetari.
Desalinizarea ar putea fi mai putin daunatoare mediului decat alte metode de suplimentare a apei, precum extragerea apei potabile din ecosistemele fragile.
Dar cercetatorii ar trebui sa descopere daca pestii sau alte creaturi s-ar putea bloca in acele membrane si care sunt efectele asupra concentratiei de sare create de desalinizare. Tot acestia spun ca cercetarile si demararea procesului de extragere a sarii ar trebui sa fie supravegheate de catre Biroul pentru Stiinta si Tehnologie din cadrul Casei Albe si fondat, in conformitate cu nivelul curent, cu aproape 25 milioane de dolari pe an.