Deputatii au adoptat, marti, proiectul de lege privind transferul plajelor din administrarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile in cea a autoritatilor locale. Actul normativ, care fusese retrimis la Comisia juridica, a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, 48 impotriva si cinci abtineri.
Proiectul prevede ca terenurile intravilane aflate in proprietatea Regiei Nationale Apele Romane vor trece in administrarea consiliilor locale, iar plajele din extravilan in administrarea consiliilor judetene, potrivit deputatului social-democrat Alexandru Mazare, unul dintre initiatorii actului legislativ.
Astfel, Ministerul Mediului, prin Apele Romane, va detine in continuare terenurile luate in administrare de autoritatile locale, jumatate din sumele obtinute prin concesionarea plajelor urmand sa revina regiei, iar cealalta jumatate administratiei locale.
Initiatorii proiectului sustin ca legea va impiedica o serie de firme cu alt domeniu de activitate decat turismul sa ia in concesiune plajele de pe litoralul romanesc.
"In momentul de fata, plajele sunt administrate de operatori privati, care n-au nicio legatura cu turismul. Ca sa va dau un exemplu, la Constanta, este o firma de fier vechi, alta de tigari si alta care se ocupa de mai stiu eu ce. Ei au subinchiriat-o catre mai multi operatori, adevaratii agenti de turism, la preturi astronomice. Noi vrem ca plaja sa revina operatorului din turism. Ai hotel pe plaja, exploatezi si plaja din fata hotelului", a declarat deputatul Alexandru Mazare.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat, pe 10 septembrie, pentru a doua oara, proiectul de lege privind regimul juridic al falezelor si plajelor Marii Negre.
Respins, initial, de Senat, proiectul legislativ privind regimul juridic al plajelor a fost adoptat, in martie, de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, dar plenul l-a retrimis la comisie, pentru reexaminare.