VIDEO. Depozitul de deșeuri Pata-Rât, Cluj, a fost închis și ecologizat

Consiliul Județean Cluj a anunțat că lucrările de închidere și ecologizare a depozitului de deșeuri de la Pata-Rât au fost încheiate. Suprafața totală a gropii de gunoi a fost de 22 de hectare – cât 27 de terenuri de fotbal-, unde au fost depozitați, în 70 de ani, 1,9 milioane de metri cubi de deșeuri, adică 80% din Casa Poporului.

Consiliul Județean Cluj (CJ Cluj) numește proiectul de închidere și ecologizare a depozitului de la Pata Rât „unul dintre cele mai grele proiecte din istora județului”. Proiectul a presupus acoperirea, cu 62 de straturi de sigilare, a 22 de hectare de deșeuri, echivalentul a 27 de terenuri de fotbal. În decursul a 70 de ani, acolo fuseseră depozitate 2,5 milioane de tone de deșeuri, iar depozitul ajunsese să măsoare 40 de metri, adică înălțimea unui bloc cu 10 etaje.

Sistemul de degazare al depozitului cuprinde 77 de puțuri și 13 kilometri de conducte de colectare și transport al biogazului. Autoritățile județene au investit peste 53 de milioane de lei pentru a putea închide vechea rampă, care nu mai era conformă cu standardele europene.

„Inexistența oricărui semn de poluare a fost constatată de însăși Garda Națională de Mediu care, în urma unei inspecții la fața locului, a consemnat faptul că „«nu se constată alunecări sau deversări necontrolate de levigat[…]acesta fiind captat prin noul sistem de drenare, cu descărcare în stația de osmoză»”, transmitea CJ Cluj în decembrie 2019.

https://www.facebook.com/cjcluj/videos/696692304068962/

Totuși, activiștii de mediu și pentru protejarea drepturilor omului spun că măsura a fost luată târziu și că sunt și alte surse de poluare în zonă.

„Vechea rampă de deșeuri din Pata Rât, închisă tehnic în 2015, a continuat să polueze și după închiderea din 2015. Amintim aici, că zona rampei de deșeuri a fost recunoscută oficial ca fiind un sit poluat cel puțin din 2009. Studiul de atunci a arătat: cantitatea din sol a metalelor precum plumbul, seleniul, zincul, cuprul și altele au depășit nu doar cantitățile admise, dar și pragurile de alertă. Atenție: rampa veche de deșeuri a continuat să polueze nu doar mediul, ci și oamenii care locuiesc în casele modulare pe care primăria le-a construit în 2010, cu dedicație romilor din oraș la 800 de metri de această rampă”, a transmis iniţiativa civic-activistă „Căși sociale acum”.

Depozitul a fost închis cu o întârziere de cel puțin cinci ani. La Pata Rât poluează în continuare depozitele temporare pentru că eliberează metan și din cauza stației de piroliză care nu funcționează în parametri optimi. Sunt necesare studii independente pentru a vedea cum funcționează stația de piroliză, cât poluează, cum se poate îmbunătăți sistemul”, a comentat și deputatul independent Adrian Dohotaru.

spot_img

Ultimele știri