Societatea Ornitologica Romana (SOR) si Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) din Marea Britanie intentioneaza sa atraga fonduri europene pentru renaturarea amenajarilor piscicole de pe grindul Stipoc din Delta Dunarii, in vederea dezvoltarii turismului in satul Mila 23.
In acest sens, cele doua organizatii, in colaborare cu Consiliul Judetean Tulcea, au organizat ieri dupa-amiaza un work-shop cu tema "Proiecte majore de conservare si dezvoltare locala: studiu de caz pentru Delta Dunarii", la care au participat operatori turistici, cercetatori si autoritati.
"Pentru acest proiect am ales grindul Stipoc pentru ca aici exista amenajari piscicole nefolosite, zona se afla in inima Deltei, aproape de localitatea Mila 23, si exista conditii pentru atragerea atat a unui numar mare de specii de pasari, cat si a unui numar important de turisti. Astfel, putem reduce presiunea exercitata de fluxul de turisti in zonele sensibile din Delta, in vederea conservarii celor importante din punct de vedere al biodiversitatii", a declarat managerul de proiecte de conservare din cadrul SOR, Ciprian Fantana.
El a mai spus ca organizarea work-shop-ului desfasurat la Tulcea a fost necesara pentru ca partenerii din Marea Britanie sa impartaseasca experienta dobandita in urma aplicarii unui proiect similar in Tara Galilor.
"Proiectul propus are foarte mari sanse pentru atragerea fondurilor structurale oferite de Uniunea Europeana si pentru zona in care l-am aplicat deja a fost un succes din punctul de vedere al dezvoltarii durabile. Exista foarte mari asemanari intre proiectul derulat de noi si cel propus pentru grindul Stipoc", a declarat reprezentantul RSPB, David Trotman.
Potrivit lui Ciprian Fantana, dupa ce intr-o prima faza vor fi infiintate zone acvatice pe o suprafata de 450 de hectare care vor atrage pasarile salbatice si turistii, vor fi realizate centre de informare turistica, centre de observare pasarilor si trasee turistice. Singura problema identificata, conform sursei citate, este reprezentata de caracteristicile solului din zona, initial suprafata fiind un grind format din aluviuni aduse de Dunare.
Organizatorii work-shop-ului au declarat ca proiectul privind renaturarea amenajarilor piscicole din grindul Stipoc din Delta Dunarii va fi depus pentru atragerea fondurilor structurale oferite de Uniunea Europeana prin Fondul pentru Dezvoltare Regionala care va putea fi accesat cel mai probabil la finele lunii noiembrie a acestui an.
Foto: rumaenien-schatz.zite.io