Delta Văcărești, incendiată de la o țigară

Focarele incendiilor de ieri din Parcul Natural Văcărești au avut ca sursă o țigară rămasă aprinsă au stabilit anchetatorii. Reprezentanții Asociației Parcul Natural Văcărești exclud ipoteza unei mâini criminale.

Delta Văcărești

Sursa de aprindere a fost o țigară aruncată”, a declarat, pentru Green Report, Adrian Marin, purtător de cuvânt ISU București-Ilfov. Acesta a adăugat că nu s-a putut stabili o suprafață exactă afectată deoarece incendiul nu a ars unitar.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), primul incediu a fost depisatat, ieri, 11.07.2016, în jurul orei 17:00, în apropierea mall-ului Sun Plaza. Suprafața afecată a fost de aproximativ 300 x 300 metri.

De asemenea, în jurul orei 20:00, a avut loc un al doilea incendiu, care a fost stins 40 de minute mai târziu. Acesta a fost localizat în partea opusă primului, către nodul hidrotehnic Mihai Bravu, de pe amenajarea complexă a râului Dâmbovița.

Între 4 și 5 incendii pe an

Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV), a declarat pentru Green Report, că astfel de incendii sunt destul de frecvent, zona confruntându-se cu 4 sau 5 incendii pe an.

Dan Bărbulescu

Incendiile sunt destul de frecvente primăvara și toamna, sfârșit de august și început de septembrei. Cel de ieri ne-a surprins și pe noi”, a spus Dan Bărbulescu.

Reprezentantul APNV a precizat că una dintre principalele cauze care au stat la baza incendiilor de ieri este aceea că Parcul Natural încă nu are un administrator care să elaboreze un plan de management care să reglementeze accesul în zonă.

Nu există un regulament de vizitare și supraveghere. În zonă intră multă lume. Sunt cei care adună papură pentru coroane și probabil au aruncat o țigară aprinsă. Ne așteptăm să mai apară astfel de accidente”, a mai spus Bărbulescu.

Apel pentru urgentarea procedurii de administrare a parcului

Asociația Parcul Natural Văcărești face un apel către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să grăbească lansarea procedurii de administrare a parcului.

Cu cât zona va fi mai repede supravegheată și administrată, cu atât astfel de evenimente regretabile vor fi prevenite și controlate”, susțin reprezentanții Asociației.

Exclusiv GR: Elaborarea planului de management pentru Parcul Natural Văcărești ar putea dura până la un an

Pe 4 noiembrie 2015, un incendiu a ars 10 hectare din suprafața Parcului Văcărești.

Pe 11 mai 2016, zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, și a fost instituit  regimul de arie naturală protejată, conform unei hotărâri de Guvern.

Suprafața totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de ha și se compune din teren proprietate publică, aflat în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române”, și teren proprietate privată.

Parcul Natural Văcărești este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot.

De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

Citește și:

Câte gunoaie au adunat Cioloș și Palmer din Parcul Văcărești?

Încep procedurile de selecție pentru servicii specializate de pază pentru Parcul Natural Văcărești

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri