Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a declarat astăzi, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, că Delta Văcărești are un administrator oficial. Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a semnat un parteneriat cu Primăria Capitalei prin intermediul căruia vor administra parcul natural pentru următorii zece ani.
Grațiela Gavrilescu a declarat că astăzi a fost semnat oficial contractul de atribuire pentru administrarea Parcului Natural Văcărești.
„(…) în 2015 a fost aprobată o HG prin care Lacul Văcărești era desemnat parc natural. Bineînțeles că procedurile au fost îngreunate și undeva, anul trecut, spre sfârșit, a fost într-adevăr semnat definitiv actul legislativ prin care această zonă este desemnată total, cu subiect și predicat, Parcul Natural Văcărești. Vă anunț că, astăzi, am semnat contractul de atribuire în administrarea Asociației Parcul Natural Văcărești, care vine în parteneriat cu Primăria Capitalei. Ar trebui să le spun tuturor românilor și bucureștenilor că au parte de cel mai mare parc natural urban din România și cel mai mare parc natural urban din Europa continentală. Consider că primăria Capitalei a făcut, într-adevăr, un lucru extraordinar prin semnarea unui parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești”
Următorul pas va fi ca Asociația să înființeze structura de administrare a Parcului. Ministrul a mai menționat, printr-un comunicat de presă, și că, prin contractul semnat, „ Delta dintre blocuri va fi pusă în pază, rangerii urmând să asigure atât monitorizarea stării de conservare a speciilor, cât și supravegherea arealului, pentru a se evita producerea de evenimente nedorite, cum, din păcate, au avut loc în anii anteriori”.
Delta Văcărești a fost declarată în luna mai anul trecut, printr-o Hotărâre de Guvern, arie naturală protejată. În decembrie 2016, fostul Ministru al Mediului Cristiana Pașca Palmer a lansat apelul de atribuire pentru 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești.
Potrivit președintelui APNV Florin Stoican, „proiectul asociației urmărește conservarea și sporirea semnificativă a biodiversității zonei”. De asemenea, potrivit acestuia, speciile și habitatele vor fi inventariate, cartate și monitorizate și fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii și măsurători detaliate.
Parcul Natural Văcărești are o suprafață de 186 de hectare și adăpostește 97 de specii de păsări și mamifere.