Peste 500.000 de hectare de păduri au fost defrișate din bazinul hidrografic al Marii Bariere de Corali, afectând sănătatea recifelor

Peste 500.000 de hectare de păduri au fost defrișate din bazinul hidrografic al Marii Bariere de Corali în decursul a patru ani, stârnind îngrijorarea cercetătorilor care atrag atenția că recifele vor avea de suferit.

Date oficiale din cadrul Departamentului de energie și mediu al Australiei arată că 596.000 de hectare de păduri au fost defrișate între 1 iulie 2012 și 30 iunie 2016, o suprafață mai mult decât dublă decât districtul Australian Capital Territory, care se întinde peste aproape 2400 de kilometri pătrați.

Descoperirea a stârnit îngrijorarea cercetătorilor din domeniul conservării speciilor, care atrag atenția că recifele de corali pot suferi grav de pe urma defrișărilor. Acestea accelerează scurgerea nutrienților și a sedimentelor în apă, stimulând creșterea algelor care pot sufoca coralii.

După schimbările climatice, cea mai amenințare a Marii Bariere de Corali este calitatea scăzută a apei. Eforturile de a rezolva această problemă au necesitat până în prezent miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al departamentului de mediu și energie a declarat că cele 596.000 de hectare reprezintă defrișări cauzate de oameni pentru a le transforma în pășuni sau terenuri agricole.

„Peste jumătate de milion de hectare de păduri defrișate din bazinele hidrografice ale recifelor începând cu 2012 constituie o criză de mediu.”, a declarat pentru The Guardian Jess Panegyres, campaigner la Wilderness Society.

Grupurile de mediu și Partidul Verzilor spun că situația nu se va îmbunătăți dacă guvernele nu vor aborda problema defrișărilor și vor întări legile de mediu, care au devenit prea concentrate pe facilitarea dezvoltării, în detrimentul protecției mediului.

kdeco.ro

În luna martie a acestui an, guvernul a alocat 500 de milioane de dolari australieni pentru Marea Barieră de Corali, inclusiv 201 milioane de dolari care vor fi destinați măsurilor de îmbunătățire a calității apei, cum ar fi practici mai bune de gestionare a terenurilor.

În 2016, 30% dintre coralii din Marea Barieră au murit din cauza unui val de căldură. Cercetătorii avertizează că majoritatea coralilor lumii sunt amenințați cu extincția din cauza încălzirii apei și a altor factori determinați de activitatea umană. Conform unui studiu recent, coralii nu se pot dezvolta suficient de repede pentru a ține pasul cu nivelul în creștere al mării, fiind copleșiți de acesta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri