În cadrul unui discurs susținut la COP21, Prințul de Wales a insistat asupra rolului pe care îl au pădurile în lupta împotriva schimbărilor climatice și le-a cerut companiilor producătoare să își verifice întregul lanț de furnizori. În același timp, mai multe companii și state au anunțat inițiative prin care vor să asigure un management sustenabil al pădurilor.
A doua zi a conferinței ONU pe tema schimbărilor climatice a avut în centru subiectul managementului sustenabil al pădurilor. Au pledat pentru stoparea deforestărilor atât oameni de afaceri, cât și reprezentanți ai autorităților și chiar un membru al familiei regale britanice.
Este vorba despre Prințul Charles, cunoscut pentru eforturile sale din domeniul protejării mediului:
Este foarte simplu: trebuie să salvăm pădurile, căci nu avem un plan B pentru gestionarea schimbărilor climatice sau pentru alte provocări critice cu care ne-am confrunta dacă nu le-am mai avea.
Prințul de Wales le-a reproșat apoi companiilor că nu se preocupă îndeajuns de acest aspect.
În continuare multe dintre cele mai mari companii ale lumii și cei care le susțin financiar acordă insuficientă atenție, și prin asta vreau să spun că nu acordă deloc atenție, amprentei deforestărilor de-a lungul lanțului de furnizori.
Prințul le-a solicitat companiilor producătoare de bunuri să se angajeze să stopeze deforestarea, astfel încât plantarea unui număr mai mare de copaci decât numărul celor tăiați „să devină norma, iar nu excepția”.
Excepția menționată de membrul familiei regale britanice a fost compania Unilever, văzută ca pionier al sustenabilității. Unilever, alături de Nesle și Marks and Spencer, face parte din inițiativa Consumer Goods Forum. Prin intermediul ei, companiile încearcă să minimizeze risipa unor resurse precum apa, energia sau lemnul.
La ce s-au angajat companiile și statele
Tot ieri, în cadrul unei alte dezbateri, CEO-ul companiei Marks and Spencer, Marc Bolland, a estimat că valoarea pe care o aduc pădurile pentru mediul de afaceri se situează la aproximativ 150 de miliarde de dolari. De aceea, a insistat ca autoritățile să lupte împotriva deforestărilor, iar companiile – să își procure materia primă din țări sustenabile.
„Eforturile individuale nu sunt suficiente. Avem nevoie de parteneriate. Trebuie acționat la scară mare. Trebuie să producem și în același timp să protejăm.”, a precizat Marc Bolland.
În aces sens, o coaliție formată din companii precum Unilever și APRIL au anunțat ieri un plan prin care își propun să stabilizeze suprafața defrișată până în 2030 și să mărească suprafața împădurită cu 10% până în 2050, ajungând astfel la nivelul de împădurire din 1990. Luni, Germania, Norvegia și Marea Britanie au anunțat că vor aloca anual 5 miliarde dolari din 2015 până în 2020 țărilor care demonstrează că fac eforturi reale de conservare a pădurilor și își reduc astfel emisiile de gaze cu efect de seră.
Se estimează că deforestările sunt responsabile pentru 10-15% din cantitatea de emisii de carbon la nivel global.