Deficit de investiții de până la 8,6 miliarde euro pentru atingerea obiectivelor de reciclare a plasticelor în Europa

Un studiu al Băncii Europene de Investiții (BEI) constată un deficit de investiții estimat la 6,7-8,6 miliarde de euro care trebuie eliminat pentru a atinge obiectivul asumat de a introduce anual, pe piața UE, 10 milioane de tone de plastic reciclat în produsele finale până în 2025.

Potrivit documentului elaborat de BEI, atingerea acestor obiective necesită investiții substanțiale și o piață finală de încredere pentru conținutul reciclat. Cele mai mari lacune în materie de sortare și reciclare sunt identificate în regiunile de coeziune UE, centrate pe Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est.

Având în vedere complexitatea lanțului valoric al materialelor plastice, multe dintre îmbunătățirile necesare necesită măsuri de politică combinate cu instrumente financiare specifice. Recomandările de politică ale studiului includ măsuri legislative pentru abordarea ambalajelor din plastic greu de reciclat, restricții privind ambalajele compozite (cum ar fi ambalajele care combină hârtie și materiale plastice) și impunerea de cote pentru reciclare, stimulând în același timp campaniile de conștientizare a publicului.

Raportul, realizat de divizia de consultanță pentru inovare și finanțare digitală a Băncii în cadrul mandatului de consultanță InnovFin din partea Comisiei Europene, se încheie cu recomandări financiare pentru a aborda problema poluării cu deșeuri de plastic atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene.

Acestea includ împrumuturi pentru companii și companii cu capitalizare medie, municipalități, autorități locale, precum și sprijin pentru activități de cercetare, dezvoltare și inovare.

„Dintre numeroasele crize cu care se confruntă lumea în prezent, una se ascunde la vedere: criza poluării cu plastic. Plasticele provoacă o poluare semnificativă a mediului și sunt în contradicție cu necesitatea de a limita emisiile de carbon. Agenda economiei circulare reprezintă o oportunitate esențială pentru abordarea problemei, dar acest lucru nu se va realiza fără investiții semnificative și măsuri politice inovatoare. BEI, prin finanțarea acordată atât sectorului public, cât și sectorului privat la nivel global, este pregătită să își facă partea în abordarea problemei. Acest studiu oferă o direcție clară de deplasare prin despachetarea numeroaselor straturi complexe ale lanțului valoric al materialelor plastice și propune soluții la ineficiența acestuia”, a comentat vicepreședintele BEI, Ambroise Fayolle.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri