Dedeman așteaptă o hotărâre judecătorească definitivă pentru a denunța contractele cu Holzindustrie Schweighofer

Compania Dedeman nu are posibilitatea denunțării contractelor cu furnizorii săi de material lemnos fără existența unei hotărări judecătorești definitive de condamnare în cazul punerii pe piața de produse realizate în urma tăierilor ilegale de arbori, au declart pentru Green Report reprezentanții companiei.

arad

Comunitatea de-clic.ro a transmis o scrisoare deschisă administratorilor și asociaților lanțului de magazine de bricolaj Dedeman, Pavăl Dragoș și Pavăl Adrian, prin care le solicită să renunțe la comercializarea produselor care provin de la compania Holtzindustrie Schweighofer.

de-clic.ro cere Dedeman să renunțe la comercializarea produselor Holtzindustrie Schweighofer

Compania Dedeman respectă legislația în vigoare și deține toate autorizațiile necesare pentru comercializarea de material lemnos. Avem contracte de colaborare cu mai multe companii românești dar și cu societatea Holzindustrie Schweighofer, care pun pe piață material lemnos. Circulația și comercializarea materialelor lemnoase trebuie să fie verificată și urmărită de către autoritățile abilitate în domeniu, în concordanță cu legislația existentă în domeniu. Suntem printre cei care înțeleg că exploatarea forestieră ilegală este o problemă națională de interes major care trebuie eradicată.

Existența ONG-urilor care au ca obiectiv protecția mediului este importantă și înțelegem menirea lor în a semnaliza eventualele ilegalități. Cu toate acestea, nu putem înlătura principiul constituțional al prezumției de nevinovăție. Potrivit acestuia, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana juridică este considerată nevinovată și nu avem posibilitatea denunțării contractelor dintre noi. Nu putem acționa împotriva celor suspectați că încalcă legea, încălcând chiar noi legea supremă în statul nostru, Constituția, spun reprezentanții companiei.

de-clic.ro argumentează că în luna iunie 2016 compania Holtzindustrie Schweighofer a pierdut certificarea FSC-CoC care demonstrează proveniența legală a lemnului și exploatarea lui din surse sustenabile.

Retailerii de bricolaj, solicitați să renunțe la produsele Schweighofer

Compania Schweighofer a fost dată în judecată de WWF Germania pentru tăieri ilegale, comerț cu lemn tăiat ilegal și distrugerea unor zone protejate. Prima înfățisare a acestui caz a avut loc în 20 aprilie 2016.

Există deja un precedent

Lanțul de magazine  SPAR din Austria a renunțat la colaborarea cu Holtzindustrie Schweighofer. SPAR a anunțat că lucrează doar cu furnizori care au certificat de sustenabilitate FSC. Această decizie a venit după ce s-a descoperit că în anul 2015 SPAR încercase să ascundă proveniența peleților de la Schweighofer prin modificarea etichetelor.

Rapoartele de control de la Holzindustrie Schweighofer au ajuns la Parchetul General

VIDEO Conducerea Schweighofer România, expusă oferind bonificații pentru lemnul tăiat ilegal

spot_img

Ultimele știri