Declarația de la Kunming cere acțiuni urgente pentru salvarea biodiversității, dar nu este un acord internațional obligatoriu

Peste 100 de țări s-au angajat miercuri să plaseze protecția habitatelor în centrul procesului de luare a deciziilor guvernamentale, după ce au semnat Declarația de la Kunming, dar nu s-au angajat să atingă obiective specifice pentru a reduce extincțiile în masă. 

Ministrul chinez al Mediului, Huang Runqiu, le-a spus delegaților la o conferință a ONU privind biodiversitatea din orașul Kunming că declarația pe care au adoptat-o ​​este un document de voință politică, nu un acord internațional obligatoriu, potrivit Reuters.

Declarația de la Kunming solicită „acțiuni urgente și integrate” pentru a reflecta considerațiile referitoare la biodiversitate în toate sectoarele economiei globale, dar probleme cruciale – cum ar fi finanțarea conservării în țările mai sărace și angajarea în lanțurile de aprovizionare prietenoase biodiversității – au fost lăsate să fie discutate ulterior.

Ritmul în care se pierd specii de plante și animale este cel mai rapid din ultimii 10 milioane de ani, iar politicienii, oamenii de știință și experții au încercat să pună bazele unui nou pact privind salvarea biodiversității.

Într-un acord anterior semnat la Aichi, Japonia, în 2010, guvernele au convenit asupra a 20 de obiective pentru a încerca să încetinească pierderea biodiversității și să protejeze habitatele până în 2020, dar niciuna dintre aceste obiective nu a fost atinsă.

Unii activiști de mediu s-au plâns că lipsa unui acord cu privire la formulare a atras atenția delegaților, într-un moment când era nevoie de acțiuni urgente.

Un prim proiect al declarației, lansat în august, a inclus sloganuri politice asociate președintelui chinez Xi Jinping, ceea ce a provocat tensiuni și au pus-o pe seama lipsei de experiență a Chinei.

După feedback-ul din peste 40 de țări, sloganul lui Xi „ape limpezi și munți luxurianți” a fost eliminat din text, deși conceptul chinez de „civilizație ecologică” a fost păstrat.

Citește și: Scumpirea gazelor naturale conduce la creșterea consumului de cărbune în Europa 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri