Culturile obținute prin editare genetică vor fi considerate organisme modificate genetic (OMG), iar utilizarea lor va fi restricționată, conform deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Industria biotehnologică susținea că tehnica de selecție a plantelor prin mutageneză, sau editare genetică, este foarte puțin diferită de mutageneza care apare în mod natural sau este indusă prin radiație. Însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene (ECJ) a decis că editarea genetică face parte din categoria organismelor modificate genetic, iar organismele obținute prin mutageneză vor fi supuse restricțiilor și obligațiilor cerute de Directiva OMG.
„Curtea de Justiție consideră că, în primul rând, organismele obținute prin mutageneză sunt organisme modificate genetic în înțelesul Directivei OMG, în măsura în care tehnicile și metodele de mutageneză alterează materialul genetic al unui organism într-un mod care nu se produce în mod natural.”, a declarat ECJ într-un comunicat.
Decizia ECJ contrazice opinia avocatului general al curții, care a declarat în ianuarie că aceste noi tehnici ar trebui să fie permise.
Hotărârea se va aplica și în alte domenii, cum ar fi tratamentul bolilor genetice la oameni sau la animale.
Activiștii de mediu, fermierii și grupurile anti-OMG și-au exprimat de mai mult timp îngrijorarea legat de potențialele impacturi asupra sănătății și mediului ale produselor editate genetic, care ar putea da startul unei noi ere de „OMG 2.0.”
„Salutăm această decizie importantă care învinge cea mai recentă încercare a industriei biotehnologice să împingă produse modificate genetic nedorite în culturile și farfuriile noastre.”, a declarat Mute Schimpf, campaigner la Friends of the Earth.
Uniunea Europeană a restricționat acum mai mulți ani folosirea organismelor modificate genetic, însă tehnicile de editare genetică folosind noi tehnologii cum ar fi CRISPR/Cas9 nu erau încă reglementate.
Monsanto va renunța la numele său după achiziția de către Bayer
La începutul acestei luni, oamenii de știință care studiau efectele CRISPR/Cas 9 au descoperit că acestea pot cauza daune genetice neașteptate care pot duce la schimbări neașteptate în unele celule.
Asociația industriei chimice Germane VCI, care reprezintă companii ca Bayer, BASF și Merck KGaA, a criticat hotărârea Curții Europene, declarând că este „ostilă către progres”.
Curtea a adăugat o excepție pentru tehnicile utilizate în mod convențional care au un bun record de siguranță.