Combaterea braconajului piscicol și cinegetic în Delta Dunării, de care se ocupă în prezent șapte instituții cu atribuții de control, se va face de Comisariatul de Control Integrat, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (OUG), pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.
Proiectul de OUG vizează modificarea și completarea Legii nr.82/ 1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, precum și modificarea și completarea altor acte normative.
În acest moment, prin Hotarârea Guvernului nr. 1217/2012, este aprobată structura organizatorică a Administrației Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD) care cuprinde și Direcția Comisariatul de Control Integrat „Delta Dunării”, având ca scop principal combaterea braconajului piscicol și cinegetic din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Comisariatul de Control Integrat „Delta Dunării” coordonează din punct de vedere programatic și funcțional, toate organismele de control ce se află în subordinea/structura/coordonarea sau sub alte autorități ale administrației publice centrale ori deconcentrate ale acestora în cazul săvârșirii contravențiilor prevăzute de art.12 din Legea nr.82/1993 și colaborează cu structurile Ministerului Administratiei și Internelor. Actualmente pentru combaterea braconajului piscicol si cinegetic în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt 7 (șapte) instituții cu atribuții de control și constatare.
Prin proiectul de act normativ se urmărește crearea unui organism unic de control în vederea combaterii braconajului piscicol și cinegetic pentru evitarea situațiilor de suprapunere de atribuții și control în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării”, se mai spune în nota de fundamentare.
Potrivit proiectului de OUG, în cadrul ARBDD funcționează Comisariatul de Control Integrat „Delta Dunării”, care realizează supravegherea întregului perimetru al rezervației, având atribuții în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării și sancționării încălcării prevederilor legale privind protecția mediului, a fondului cinegetic și a resursei piscicole. Conducerea Comisariatului de Control Integrat „Delta Dunării” va fi asigurată de un comisar șef, având în subordine, comisari, inspectori ecologi și agenți ecologi.”
Constatarea și sancționarea contravențiilor săvârșite în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, prevăzute în mai multe acte normative, se realizează de personalul Comisariatului de Control Integrat „Delta Dunării”, se mai spune în proiect.
Personalul, bugetul și patrimoniul aferent activităților de combaterea braconajului în perimetrul Rezervație Biosferei „Delta Dunării”, din cadrul Serviciului Controlul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” Tulcea al Gărzii Naționale de Mediu, vor fi preluate prin transfer de către ARBDD, pe bază de protocol în 30 de zile de la publicarea ordonanței de urgență a Guvernului.