Americanii recunosc ca cea mai mare parte a deseurilor electronice pe care le acumuleaza o trimit „cadou” in tari precum India, China sau Nigeria. si aceasta in conditiile in care un studiu din noiembrie 2007 indica faptul ca numai 23 de procente dintre ei isi recicleaza deseurile.
Deci cam cat din ce trimit aliatii nostri in afara granitelor pentru reciclare tip lowtech? Intre 2 si 4 milioane de tone de „e-waste”. Adica echivalentul in greutate a 500.000 de automobile Hummer H2.
Daca s-ar strange un munte cu calculatoarele vechi numai din Statele Unite, ar rezulta o gramada de electronice inalta cat 22 de etaje, care s-ar intinde pe 1.222 de kilometri patrati.
Aproape orice constructor de electronice si semiconductori care a inceput sa lucreze in anii 70 are un loc denumit EPA Superfund (cunoscute drept locurile cu cele mai toxice deseuri). Numai in America circa 41 de milioane de oameni locuiesc la mai putin de 6 kilometri de unul din aceste locuri.
Sunt de ajuns 0,014 grame de mercur pentru a intoxica toti pestii dintr-un lac de 8 hectare. Cele 300 de milioane de calculatoare deja aruncate numai de catre americani contineau suficient mercur (cam cate jumatate de gram fiecare) incat sa polueze de opt ori mai mult decat trebuie un lac cu suprafata cat jumatate din cea a Marii Negre.
Si nu in ultimul rand, studiile au aratat ca circa 3 miliarde de unitati de electronice de consum vor fi aruncate intre 2007 si 2010. Asta inseamna, in medie, cate 9 gadget-uri aruncate de fiecare american.