Casa Verde este primul program guvernamental de mediu care se adreseaza achizitionarii de echipamente de energie alternativa. Persoanele fizice pot aplica pentru subventia de 90% pentru achizitionarea acestor echipamente, incepand cu 5 ianuarie 2009. Oana Neneciu va arata pasii care trebuie urmati pentru a ajunge de la momentul 0 la subventia de 90%.
Casa Verde pentru persoanele fizice
Persoanele fizice pot beneficia, pentru prima data in Romania, de o subventie substantiala pentru sistemele de energie alternativa. Programul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Casa Verde, lansat in luna octombrie si
care in prezent se afla in primele etape, isi propune sa aduca tehnologiile pentru energie alternativa in casele romanilor.
Incepand cu 5 ianuarie 2009, persoanele fizice pot aplica pentru subventie la unul dintre agentii economici validati de Ministerul Mediului pentru program.
Primul pas pentru cei interesati este alegerea unei firme valide, lista fiind publicata pe site-ul ministerului si pe canalele media, apoi sa intocmeasca dosarul pentru aplicare. Dosarul solicitantului trebuie depus la compania aleasa. De aici, responsabilitatea ii revine companiei, care trebuie sa dea o nota de acceptare sau de respingere. Din acest punct al procedurii, companiei respective ii revine responsabilitatea desfasurarii si incheierii proiectului.
Aplicantii trebuie sa mai stie ca partea de 10% din costurile eligibile ale proiectului trebuie sa o achite inaintea inceperii instalarii sistemului.
„Este normal ca banii pe care ii colectam de la firmele poluatoare, pe principiul «poluatorul plateste», din taxa de poluare sau din alte diverse taxe si contributii sa se intoarca la cetateni pentru imbunatatirea factorilor ecologici. Interesul nostru a fost sa-l degrevam pe cetatean de orice fel de birocratie si sa se bucure de produsul final cat mai repede si cu cat mai putine eforturi“, a explicat Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), cum a fost conceput programul.
Responsabilitatea companiilor
Companiile validate pentru participarea in proiectul Casa Verde preiau de aici responsabilitatea ducerii la bun sfarsit a proiectului. Dupa ce companiile au fost validate, li s-au impartit banii, in functie de sumele pe care le-au solicitat.
Companiile au bugete limitate, asa ca acceptarea proiectelor de la persoanele fizice se va face pe principiul „primul venit, primul servit“.
„Exista doar doua motive pentru care un instalator poate refuza o cerere:
• sa nu existe tehnic o solutie, de exemplu montarea unui panou solar pe acoperisul unei case de chirpici;
• fondurile sa se termine foarte repede“, declara Claudia Langa, marketing manager Romsir, companie care comercializeaza si instaleaza sisteme alternative de energie.
Dupa acceptarea proiectului de catre firma contractanta si achitarea partii de 10% din investitie se instaleaza sistemul dorit de client. Compania trebuie sa raporteze lunar catre AFM proiectele contractate si finalizate, dupa care primeste suma ce acopera 90% din investitie.
„Cetatenii care vor sa instaleze sistemele curate in propriile locuinte si care vor beneficia de finantarea de 90% nu vor primi suma de bani in mod direct, aceasta va fi virata in contul instalatorului pe care l-au ales, imediat dupa ce sistemul este functional in locuinta lor. As mai vrea sa precizez ca programul se va desfasura de acum incolo anual, in perioada 5 ianuarie-5 decembrie“, a aratat ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi.