De doua ori mai multi bani de la AFM pentru firmele ce produc energie verde

Producatorii de energie verde din Romania, fie ei companii mari sau IMM-uri, vor putea obtine si anul acesta finantari nerambursabile de la Administratia Fondul de Mediu (AFM) petru proiectele ce vizeaza cresterea productiei de energie din surse regenerabile.

Potrivit AFM, suma alocata sesiunii de finantare a proiectelor de anul acesta s-a modificat, ajungand de la un buget de 440.000.000 la unul de 900.000.000 lei.

Pot solicita finantare firmele care pun in functiune noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile: solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, biomasa, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deseurilor sau a namolurilor din statiile de epurare, pentru producerea de energie electrica sau termica.

Un solicitant poate depune in cadrul sesiunii de finantare un singur proiect.

Energia eoliana a atras cele mai multe fonduri

Finantarea se acorda in cuantum de maximum 50% din valoarea totala eligibila a proiectului pentru intregul teritoriu al Romaniei, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maximum 40%.

In 2010, aproape 50 de companii au obtinut fonduri nerambursabile in cadrul acestui program, jumatate din proiecte fiind destinate producerii de energie eoliana.

Suma maxima acordata a fost de pana la 30 milioane lei pentru fiecare proiect, ghidul de finanatare pentru anul acesta fiind inca in lucru, potrivit reprezentantilor AFM.

Firmele care beneficiaza de finanatare sunt obligate sa mentina investitia realizata in cadrul programului pentru o perioada de cel putin 5 ani dupa finalizarea sa, daca este intreprindere mare, si cel putin 3 ani dupa finalizare, daca beneficiarul este IMM.

Potrivit AFM, ponderea energiei electrice produse din aceste surse in totalul consumului brut de energie electrica trebuie sa fie la nivelul anului 2015 de 35%, iar la nivelul anului 2020 de 38%.
 

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri