de-clic.ro cere Dedeman să renunțe la comercializarea produselor Holtzindustrie Schweighofer

Comunitatea de-clic.ro a transmis o scrisoare deschisă administratorilor și asociaților lanțului de magazine de bricolaj Dedeman, Pavăl Dragoș și Pavăl Adrian, prin care le solicită să renunțe la comercializarea produselor care provin de la compania Holtzindustrie Schweighofer.

arad
Sursă foto: dedeman.ro

de-clic.ro argumentează că în luna iunie 2016 compania Holtzindustrie Schweighofer a pierdut certificarea FSC-CoC care demonstrează proveniența legală a lemnului și exploatarea lui din surse sustenabile.

Acest lemn tăiat ilegal din pădurile României ajunge, după procesarea în fabricile Schweighofer, pe rafturile magazinelor de bricolaj din România și, mai apoi, în casele românilor, fără ca aceștia să-i bănuiască proveniența. Printre valorile companiei Dedeman se află onestitatea și seriozitatea. Noi credem în aceste valori și, de aceea, vă solicităm să acționați în remedierea acestei situații, renunțând la comercializarea produselor care provin de la compania Holtzindustrie Schweighofer”, se arată în textul scrisorii.

Potrivit documentului citat, compania Holtzindustrie Schweighofer este cercetată pentru fraudă.  Ca urmare a unei investigații condusă de Environmental Investigation Agency (EIA) timp de peste doi ani, s-a descoperit că firma Holtzindustrie Schweighofer și-a creat un întreg imperiu al tăierilor ilegale prin fraudă, minciuni și presiune. Peste 50% din tot lemnul de esență moale care ajunge la ei pentru procesare provine din tăieri ilegale.

Compania Schweighofer a fost dată în judecată de WWF Germania pentru tăieri ilegale, comerț cu lemn tăiat ilegal și distrugerea unor zone protejate. Prima înfățisare a acestui caz a avut loc în 20 aprilie 2016.

De asemenea, există o legislație europeană care reglementează tăierile ilegale. Regulamentul UE (EUTR – Timber Regulation) privind exploatarea lemnului prevede că toată producția de lemn de pe piața europeană trebuie să aibă proveniență legală și să fie comercializată legal, în conformitate cu toate legile și reglementările relevante de-a lungul lanțului de aprovizionare. Guvernul României are autoritatea, dată de EUTR și de legislația națională, de a confisca atât materialul lemnos de proveniență ilegală cât și orice produse fabricate din acesta.

Potrivit EUTR, anumite state membre, în conformitate cu legislația implementată, au dreptul de a confisca orice produs Schweighofer care conține lemn de proveniență ilegală, pentru a se asigura că aceste produse sunt eliminate de pe piață.

de-clic.ro avertizează că orice asociere cu Holtzindustrie Schweighofer afectează imaginea publică a companiei Dedeman. În urma sondajului realizat cu membrii de-clic prin care au fost întrebați care magazin de bricolaj de pe piața românească ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer aproape 50% dintre respondenți au ales Dedeman.

La întrebarea: De ce crezi că Dedeman ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer? oamenii au răspuns că este o companie românească. Dedeman este foarte bine văzut pe piața românească. Membri de-clic s-au referit la Dedeman ca fiind o companie prietenoasă, onestă, cu rădăcini sănătoase, responsabilă.

Există deja un precedent

Lanțul de magazine  SPAR din Austria a renunțat la colaborarea cu Holtzindustrie Schweighofer. SPAR a anunțat că lucrează doar cu furnizori care au certificat de sustenabilitate FSC. Această decizie a venit după ce s-a descoperit că în anul 2015 SPAR încercase să ascundă proveniența peleților de la Schweighofer prin modificarea etichetelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri