De ce trebuie să respecți un ghid de bună purtare față de mediu atunci când pleci în vacanță

Dacă tot începe sezonul vacanțelor, care a debutat cu cea de Paște, ai face bine să știi ce înseamnă un ghid de bună purtare față de mediu. Înainte să îți dăm câteva reguli pe care să le respecți, trebuie să înțelegi de ce este important să le pui în practică.

gunoiul-si-natura

În Europa, numărul dezastrelor naturale legate de climă s-a dublat în anii ’90 în comparație cu deceniul anterior. Calota glaciară s-a redus cu 10% față de mijlocul anilor 1960, Marea Nordului s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius în ultimii 30 de ani, ceea ce a dus la deplasarea a 36 de specii de pești cu 5 până la 400 km mai spre nord. În plus, până în anul 2100, din cauza încălzirii globale se prevede o creștere a nivelului mărilor și oceanelor de până la 88 cm. Asta înseamnă că insulele joase și zonele de coastă ar putea fi inundate, iar circa 70 de milioane de persoane din Europa ar fi în pericol.

Aproximativ 10 milioane de tone de deșeuri ajung în mările și oceanele lumii în fiecare an, iar principalul tip de deșeuri găsite în mediul marin o reprezintă plasticul.

Poluarea cu plastic poate fi de multe feluri, însă marea majoritate a deșeurilor plastice vine de la produse de unică (sau redusă) folosință, pe care oamenii le utilizează și le aruncă în mai puțin de un an de la producerea lor. Materialele plastice eliberează chimicale periculoase în sol, după care ajung în pânza freatică și pot afecta speciile care consumă apa.

Sunt patru moduri prin care plasticele se degradează până la urmă natural (fotodegradare, degradare termooxidativă, degradare hidrolitică și biodegradare de către microorganisme), însă  procesele durează foarte mult.

Un produs din plastic (cum ar fi o “sticlă” din PET – polietilenă tereftalat) se degradează natural în perioade cuprinse între câteva zeci și câteva sute de ani, în funcție de condițiile de mediu (expuse la soare, îngropate în pământ, ajunse în apă etc.). Se estimează însă că anumite plastice urmează să reziste în natură până la 1.000 de ani sau mai mult.

Consumul casnic de produse din plastic a ajuns de la 5,5 milioane de tone în anii ’50 la 110 milioane de tone în 2009 (conform Programului pentru mediu al Organizației Națiunilor Unite), iar producția generală de mase plastice s-a ridicat la 290 de milioane de tone la finele deceniului trecut.

Plasticul nu dispare niciodată, ci se acumulează în mediu, în special în oceane. Lumina soarelui, apa sărată și valurile divizează materialele plastice în bucăți din ce în ce mai mici. Pentru un scutec de unică folosință sau o sticlă din plastic poate fi nevoie de aproximativ 450 de ani pentru a se diviza în particule microscopice, pentru un pahar din plastic și o conservă din tablă, 50 de ani, pentru o doză de aluminiu, 200 de ani, pentru un fir de undiță pentru pescuit, 600 de ani, iar degradarea unei sticle de sticlă durează atât de mult, încât timpul nu poate fi determinat.

Toate aceste procese ajung să afecteze sănătatea omului, direct sau indirect, și, mai ales, să urâțească mediul în care trăim, de la orașe, parcuri, spații verzi, ape și munți.

Acum că ai înțeles ce efect nefast au deșeurile asupra mediului, iată câteva măsuri pe care poți să le iei atunci când pleci în vacanță:

  • Nu arunca nimic pe jos, ci la coșul de gunoi. Dacă nu întâlnești unul pe drum, păstrează ce ai de aruncat până când îți iese unul în cale.
  • Folosește de câte ori ai ocazia coșurile de gunoi și containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
  • Când te duci la picnic, ia tacâmuri, veselă și șervețele din material textil de acasă și renunță la cele de unică folosință.
  • Ia cu tine, chiar și în vacanță, o plasă din pânză pentru momentele când va trebui să faci cumpărături.
  • Când faci bagajele, nu cumpăra un gel de duș sau un șampon nou, ci folosește un recipient special pentru călătorii pe care să-l umpli cu ce ai acasă, de fiecare dată când pleci în vacanță.
  • Ca să ajungi în destinația ta de vacanță, evită avionul și mergi, în schimb, cu trenul. Folosește de câte ori ai ocazia transportul în comun, bicicleta sau mergi pe jos.
  • Verifică dacă apa de la robinet este potabilă, iar dacă nu e, cumpără un bidon cât mai mare de apă care să vă ajungă în vacanță. Umpleți-vă câte o sticlă de sticlă pe care să o luați cu voi când plecați de la pensiune sau din camera de hotel.
  • Alege alimente produse de localnici, ecologice, crescute natural, fără pesticide și aditivi.
  • Dacă ai nevoie, cumpără produse la mâna a doua pentru vacanța ta, indiferent că e vorba de un coș pentru picnic sau un cort.

Tu ce măsuri pentru protejarea mediului iei când pleci în vacanță?

Text: Oana Racheleanu

Foto: fortasigratie.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri