De ce este important să urmărim ce se întâmplă la COP21? Green Report va transmite zilnic cele mai importante informații

COP21 este un subiect destul de prezent zilele acestea pe agenda media. În ce măsură înțelegem însă ceea ce se discută? Aflați ce este COP21, de ce se organizează, cine va participa și cu ce obiective. Green Report va urmări ce se va întâmpla în cadrul conferinței internaționale și va transmite în timp real cele mai relevante informații.

COP21, Paris

COP21 (Conference of the Parties) este a 21-a conferință a Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice, care va avea loc în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2015, la Paris. Liderii și alți reprezentanți ai 190 de state ONU vor negocia semnarea unui acord climatic care să oblige guvernele să impună măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Istoria negocierilor referitoare la schimbările climatice a început în 1992, la Rio de Janeiro. Atunci, statele au recunoscut pentru prima dată impactul activității umane asupra climei și și-au propus să îl diminueze, adoptând convenția UN Framework on Climate Change (UNFCCC). Începând cu 1995, ONU a organizat anual conferințe (COP), pentru a revizui prevederile convenției. Iată ce s-a întâmplat în cadrul acestora:

Cine va participa la COP21

La COP21, și-au anunțat prezența peste 130 de șefi de state. Aceștia vor participa doar la debutul dezbaterilor, în data de 30 noiembrie 2015, urmând ca negocierile finale să fie făcute de reprezentanți ai guvernelor statelor membre.

Printre cei care vor lua cuvântul, se numără Barack Obama, Angela Merkel, Xi Jinping, Mariano Rajoy,  Vladimir Putin și Klaus Iohannis. Obama, Jinping și Putin urmează să dezbată în cadrul aceluiași panel. Lista completă a liderilor lumii care urmează să vorbească la COP21 poate fi găsită pe site-ul UNFCCC.

Pe lângă aceștia, vor participa reprezentanți ai unor instituții precum Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Comisia Globală pentru Economie și Climă sau Coaliția pentru Climă și Aer Curat. Lor li se vor alătura miniștri responsabili cu energia, mediul sau agricultura din state precum SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Danemarca sau Australia. Nu în ultimul rând, vor fi prezenți liderii unor companii ca BMW, America Development Bank sau Coca-Cola, dar și reprezentanți ai unor organizații de mediu ca WWF, Global Reporting Initiative, World Green Building Council, The Nature Conservancy, CERES sau Carbon Tracker Initiative. Lista completă a speakerilor poate fi consultată pe site-ul COP21.

Care sunt obiectivele COP21

În cadrul summit-ului COP15, desfășurat în 2009 la Copenhaga, statele membre ONU s-au angajat să prezinte până la 1 octombrie 2015 ținte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2025 sau 2030. Până acum, 155 de țări și-au depus planurile, însă obiectivele asumate nu vor asigura menținerea creșterii temperaturilor sub pragul de 2 grade Celsius. Dacă statele nu își asuma obiective mai ambițioase după 2030, în 2100 va fi cu 2,7-3 grade Celsius mai cald decât în epoca pre-industrială.

Care ar putea fi consecințele neîndeplinirii obiectivului?

Pentru a atinge ținta, experții în probleme de mediu estimează că trebuie să ne reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu 40-70% până în 2050, iar până în 2100 – să atingem ținta de 0 emisii.

Ţările membre ONU speră că vor reuși să ajungă la Paris la un acord ferm care să permită acest lucru. Pe lângă propriile angajamente, țările dezvoltate s-au angajat în 2009 să contribuie financiar cu 100 de miliarde de dolari anual, pentru a ajuta țările sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri