De ce ar fi mai eficient pentru România un sistem garanție-depozit inteligent

România se află încă în faza de elaborare a legislației pentru implementarea sistemului garanție depozit (DRS), iar acest lucru reprezintă o oportunitate pentru factorii implicați pentru implementarea din start a unui DRS inteligent (SDRS). Deși necesită un cost puțin mai mare pentru marcarea serializată și caracteristicile de securitate din procesele de producție, SDRS permite o investiție semnificativ mai mică în infrastructura de colectare și returnare, precum și costurile operaționale generale. Patrick Wiedemann, CEO Reverse Logistics Group, a explicat pentru Green Report care sunt beneficiile SDRS în comparație cu DSR tradițional și de ce este important ca acesta să fie introdus în cât mai multe țări.

Patrick Wiedemann, CEO Reverse Logistics Group

Ce este un sistem Smart DRS și de ce este necesar?

SDRS este următorul nivel al sistemului depozit bazat pe tehnologia de ultimă generație, oferind diverse avantaje față de configurarea tradițională DRS. Oferă o comoditate mai mare pentru consumatori, permițând o infrastructură de colectare independentă de retail și mult mai multe puncte de returnare pentru ambalajele goale de băuturi și rambursarea garanției, necesitând în același timp investiții mult mai mici în această infrastructură. În același timp, previne frauda în cel mai înalt grad și asigură validarea sigură a depozitelor. Pe lângă acesta, este capabil să acopere orice tip de ambalaj pentru băuturi și ar putea fi, de asemenea, extins pentru a include tot felul de ambalaje cu formă fixă contribuind astfel la construirea unui ecosistem durabil pentru reciclare și recuperare a materialelor la cel mai înalt nivel de calitate.

Cum functioneazã?

Smart DRS utilizează tehnologia de serializare în combinație cu alte elemente de securitate. În termeni simpli, aceasta înseamnă că fiecare sticlă (și ambalajul potențial) este marcată cu un cod unic, care permite urmărirea digitală a produsului și gestionarea proceselor fizice și financiare extrem de eficient.

Sistemul SMART DRS are nevoie de un cadru legislativ și de o infrastructură diferite sau poate fi implementat cu cel existent?

Cadrul legislativ poate rămâne în principal același. Doar reglementările specifice privind operațiunile și cerințele de configurare trebuie modificate minim pentru a acoperi specificul Smart DRS. Infrastructura poate fi inclusă și necesită, de asemenea, doar o potențială actualizare a unităților de scanare, dar aceasta este o schimbare limitată în comparație cu schimbarea unui automat RVM. Logistic va fi utilizată toată infrastructura existentă, nu sunt cerințe noi pentru Smart DRS.

Sistemul Smart DRS poate fi implementat numai în țări cu rate ridicate de colectare și reciclare?

Nu. Smart DRS poate fi implementat în orice țară, independent de ratele reale de colectare și reciclare.

Care ar fi schimbările aduse de acest sistem pentru producători, comercianți cu amănuntul, cetățeni și stat?

Baza Smart DRS este serializarea, ceea ce înseamnă că produsele din lanțul de aprovizionare  trebuie să obțină un cod unic, care se realizează utilizând tenologia QR cod cu elemente de securitate. Comercianții cu amănuntul trebuie să poată colecta ambalajele returnate și să ramburseze depozitul către consumator, care poate fi realizat automat prin intermediul RVM și /sau, de asemenea, pentru magazinele mici, într-un mod sigur, cu dispozitive portabile simple și ieftine.

În plus, vor exista pubele electronice și pubele inteligente de exemplu în spații publice, clădiri sau gări, unde ambalajele pot fi returnate, scanate automat și depozitul este rambursat printr-un fel de card de bani sau electronic printr-o aplicație pe smartphone. Prin urmare, foarte convenabil pentru cetățeni. Statul va obține o transparență ridicată a produselor puse pe piață și va beneficia puternic de generarea de locuri de muncă în cadrul noului ecosistem care va fi construit în jurul valorii de recuperare și reciclare durabilă a materialelor.

Cum poate fi înșelat sistemul DRS și cum îl poate opri un sistem SMART DRS?

Într-un DRS tradițional, validarea plății depozitului se face prin codul de bare EAN al produsului. Singura modalitate de a evita plata multiplă a sumelor de depozit pentru același ambalaj (de exemplu, sticla) este distrugerea fizică imediată a ambalajului. Dacă știți cum să preveniți această distrugere, puteți returna același ambalaj de o mie de ori, iar sistemul nu va putea, în principal, să stabilească dacă acest articol a fost returnat înainte, deoarece nu poartă și marcaj individual și element de securitate.

România se află încă în faza de elaborare a legislației pentru implementarea sistemului DRS. Sunteți de părere că România ar trebui să adopte direct un sistem SMART DRS?

Deoarece nu există niciun sistem DRS în vigoare de acum, cu siguranță ar avea sens să mergeți direct pentru adoptarea și configurarea Smart DRS. Cu toate acestea, dacă din perspectiva calendarului pare a fi mai ușor să începeți cu un DRS tradițional, acest lucru se poate face, atât timp cât este asigurată tehnologia de scanare necesară (care poate citi simultan codul de bare, codul QR individual și elementul de securitate) în infrastructura de la început și apoi , mai târziu, se ofere flexibilitatea necesară pentru a face upgrade la un DRS inteligent. Dar, dintr-o perspectivă globală a costurilor și a investițiilor, va fi în mod clar mai eficient să se adopte un DRS inteligent de la început.

Care este diferența de cost între cele două sisteme?

DRS tradițional necesită infrastructură pentru returnarea cu amănuntul, ceea ce înseamnă în principal RVM sau centre de scanare secundare. Toate acestea sunt echipamente costisitoare, care de obicei ocupă și spațiu în cadrul magazinelor de vânzare cu amănuntul. Un DRS inteligent necesită un cost puțin mai mare pentru marcarea serializată și caracteristicile de securitate din procesele de producție, dar permite o investiție semnificativ mai mică în infrastructura de colectare și returnare, precum și costurile operaționale generale. Pe lângă evitarea fraudei, se reduc și mai mult pierderile pentru sistem, care sunt sume considerabile din experiența altor țări. Reducerea costurilor cu utilizarea noilor tehnologii va aduce beneficii în ansamblu consumatorului, construind în același timp baza pentru generarea unui nou ecosistem de recuperare durabil a materialului, care va îmbunătăți substanțial condițiile de mediu.

spot_img

Ultimele știri