Banca Mondială: dezastrele naturale afectează grav 26 de milioane de oameni anual

În fiecare an, 26 de milioane de persoane sunt condamnate să trăiască în sărăcie, din cauza unor catastrofe naturale. Daunele produse sunt evaluate la 520 de miliarde de dolari anual. Estimările aparțin specialiștilor Băncii Mondiale, care avertizează că, până acum, impactul a fost subevaluat.

dezastre naturale

Jim Yong Kim, Președintele Băncii Mondiale, atrage atenția că fenomenele extreme ar putea să anuleze eforturile depuse pentru reducerea sărăciei în ultimele decenii.

Furtunile, inundațiile, secetele au consecințe sociale și economice imediate, iar cei deja săraci sunt cei mai afectați. Consolidarea rezistenței la dezastre nu are doar sens economic, ci este un imperativ moral.

În analiza lor, specialiștii Băncii Mondiale au luat în calcul criterii ignorate până acum. De obicei, daunele erau calculate prin evaluarea distrugerii de bunuri. Însă, întrucât dezastrele afectează bună-starea oamenilor, experții au considerat importantă estimarea scăderii puterii lor de cumpărare. Ei atrag atenția că o inundație sau un cutremur pot forța persoanele deja sărace să vândă ceea ce aveau pentru a face față datoriilor, să își retragă copiii de la școală sau să nu îți mai permită servicii medicale. Luând în calcul și aceste aspecte, experții au ajuns la cifra de 520 de miliarde de euro, mai mare cu 60% decât estimările anterioare.

Cum putem lupta împotriva dezastrelor naturale

Pentru prima dată, specialiștii au evaluat și beneficiile consolidării infrastructurii și a clădirilor. Autoritățile sau investitorii privați ar putea să implementeze sisteme de avertizare, să faciliteze accesul la asigurarea bunurilor și să creeze sisteme de protecție socială. Astfel, comunitățile ar putea să salveze 100 de miliarde de dolari anual, reducând totodată impactul negativ asupra bună-stării oamenilor cu 20%.

Raportul prezintă exemplul Kenyei, care a reușit, printr-un program de protecție socială, să își ajute fermierii să facă față secetei din 2015. Similar, în Pakistan, după inundațiile din 2010, autoritățile au creat un program de granturi pentru cele 8 milioane de persoane afectate.

spot_img

Ultimele știri