Schimbările climatice vor determina insectele dăunătoare să se hrănească cu 10-25% mai mult grâu, orez și porumb, conform unui nou studiu.
Încălzirea globală afectează consumul de energie al insectelor și le determină să mănânce mai mult. De asemenea, populațiile lor ar putea crește, punând presiune pe culturile principale de cereale ale lumii.
„Insectele dăunătoare consumă în prezent echivalentul a una din fiecare 12 felii de pâine (înainte să fie făcute). Până la sfârșitul acestui secol, dacă schimbările climatice continuă neabătute, insectele se vor hrăni cu mai mult de 2 felii din fiecare 12 care ar fi putut fi produse.”, a explicat Curtis Deutsch, cercetător la Universitatea din Washington, SUA și co-autor al studiului.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat trei culturi agricole diferite care sunt alimente de bază pentru miliarde de oameni: grâu, orez și porumb. Cercetătorii au folosit date din jurul lumii pentru a realiza o predicție matematică care face legătura între răspunsul insectelor la creșterea temperaturilor și daunele suferite de culturile agricole atunci când clima se încălzește.
Schimbările climatice vor avea un efect direct asupra culturilor, randamentul lor scăzând cu aproximativ 5% pentru fiecare creștere de temperatură de 1 grad Celsius. Însă pierderile ar putea ajunge la 50% din cauza daunelor cauzate de insecte, conform lui Joshua Tewksbury, cercetător la Universitatea Colorado Boulder, SUA și co-autor al studiului. El a adăugat că cele mai predispuse zone sunt cele temperate.
„În multe țări europene prezicem creșteri de 50-100% ale impactului dăunătorilor asupra culturilor.”
Pierderile totale ale recoltelor de grâu din Europa ar putea ajunge la 16 milioane de tone din cauza dăunătorilor.
În tropice, o creștere a temperaturilor ar putea duce la limitarea populațiilor de dăunători, reducând numărul insectelor și al culturilor care sunt afectate.
Însă unele dintre cele mai productive regiuni pentru producția de grâne sunt în zone temperate și la risc, inclusiv Franța, China și SUA. Grâul, porumbul și orezul alcătuiesc 42% dintre caloriile consumate de oameni în întreaga lume.
Cercetătorii atrag atenția că există și alți factori care pot agrava situația, cum ar fi patogeni ai plantelor transmiși prin insecte, schimbări în precipitații și creșterea concentrațiilor de dioxid de carbon din aer, care a fost deja asociată cu scăderea valorii nutritive a culturilor.
Oamenii de știință recomandă o abordare mai complexă a situației și atrag atenția că dăunătorii ar putea deveni mai rezistenți la pesticide într-o lume mai caldă și că este nevoie de o strategie integrată care apelează la tactici diferite pentru a combate dăunătorii și a evita impacturi majore asupra siguranței alimentare globale.