Danube Floodplain: prevenirea inundațiilor în bazinul Dunării prin crearea unei rețele de ecosisteme acvatice

A doua întâlnire a factorilor interesați la nivel național și local pentru proiectul Danube Floodplain a avut loc în cadrul workshop-ului cu tema „Reducerea riscului de inundații prin reabilitarea luncii Dunării în zona pilot Bistreț”, care a avut loc pe 5 februarie la Port Cultural Cetate, județul Dolj, conform unui comunicat de presă remis de către Administrația Națională „Apele Române” (ANAR).

Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea managementului apelor transfrontaliere și prevenirea riscului de inundații, într-un mod benefic pentru biodiversitate. Măsurile propuse ar putea contribui la crearea unei rețele de ecosisteme acvatice mai stabile și bogate în specii, care să ofere avantaje suplimentare comunităților locale și care să reducă atât impactul diferitelor activități umane, precum și efectul evenimentelor climatice extreme.

Proiectul prevede măsuri de restaurare a zonelor inundabile, combinarea infrastructurilor clasice și a celor verzi, precum și adoptarea unor măsuri de retenție naturală. Toate acestea vor fi realizate cu implicarea tuturor factorilor interesați (stakeholderilor).

Workshop-ul stakeholderilor la nivel național și local a avut ca scop înțelegerea mai bună a legăturii dintre biodiversitate, ecosisteme și bunăstarea umană, concentrându-se pe zona pilot Bistreț din județul Dolj.

Lucrările de regularizare istorice și recente (baraje și diguri, întreruperea conectivității longitudinale și laterale, modificările în modul de utilizare al terenurilor) care au avut loc de-a lungul bazinului Dunării au dus la reducerea masivă a suprafețelor de luncă. Diminuarea acestor zone cu până la 68% în ultimii 100 de ani a avut efecte dezastruoase atât pentru comunitățile locale care au fost expuse inundațiilor, cât și asupra biodiversității. Lunca Dunării a avut întotdeauna rol de protecție naturală împotriva inundațiilor cauzate de viituri și scurgeri rapide, iar scăderea suprafeței acesteia, împreună cu ploile torențiale cauzate de schimbările climatice, au generat inundații masive în Europa începând cu anul 2002. În același timp, reducerea suprafețelor de luncă a cauzat pierderea habitatelor pentru multe specii, pierderea conexiunilor între ecosisteme și implicit scăderea biodiversității, o bogăție a acestor zone în trecut.

Proiectul Danube Floodplain este finanțat de Programul Interreg Europe prin Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 și este implementat de 18 instituții și organizații partenere și 4 instituții cu rol de parteneri strategici asociați din zece țări care fac parte din bazinul fluviului Dunărea (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria , Slovacia, Slovenia, România și Serbia).

Instituțiile și organizațiile partenere din România sunt Ministerul Apelor și Pădurilor, Administrația Națională „Apele Române” care are și rolul de lider al proiectului, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor și WWF România.

Valoarea finanțării totale pentru Danube Floodplain este de 3,67 milioane EUR.

spot_img

Ultimele știri